Świąteczne ciasteczka

 

 

Kruche ciasteczka z nutą pomarańczy  przełożone masą kajmakową. Udekorowane  lukrem królewskim, posypkami cukierniczymi, pistacjami i  żurawiną.  Potrzebne będą foremki do wykrawania  w dwóch wielkościach aby zrobić część dolną i górną z okienkiem. Można zaangażować dzieci do wykrawania i dekorowania ciasteczek- to dobra zabawa.

Polecam !

Składniki -ciasto kruche

250 g mąki tortowej

150 g masła zimnego  z lodówki

100 g cukru pudru

1 jajko

skórka otarta  z 1 pomarańczy

Wszystkie składniki  umieścić w misie miksera, masło pokroić w małą kostkę. Razem szybko wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie do połączenia się składników. Odstawić do schłodzenia na 1 godzinę lub kilka godzin ( na noc).

Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm , wykrawać dowolne kształty z zachowaniem odpowiedniej ilości ciastek na podstawę i górną część z okienkiem.

Piec w 180 OC około 10 min do lekkiego zezłocenia,  obserwować podczas pieczenia.

Przestudzić.

Do przełożenia i ozdabiania

masa  kajmakowa z puszki

lukier królewski- 2 białka utrzeć z 200 g cukru pudru i sokiem z cytryny(kilka kropel)

posypki cukiernicze, żurawina, orzechy pistacjowe

Ciastka przekładać masą kajmakową . Ciastka z okienkiem za pomocą pędzelka  pomalować lukrem, ozdobić posypkami lub pokrojonymi bakaliami.

Złożyć obie części.  Z podanych składników wykonamy około 30 ciastek.

Smacznego !

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *