Mini bułeczki z serem, czyli idealny przepis na kolacje

Mini bułeczki z serem, czyli idealny przepis na kolacje
Autor Mirosław Pawlikowski
Mirosław Pawlikowski03.03.2024 | 6 min.

Mini bułeczki z serem to pyszny i prosty w wykonaniu pomysł na smaczną kolację. W tym artykule znajdziesz przepis krok po kroku na przygotowanie apetycznych, puszystych bułeczek wypełnionych kremowym serem. Dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe ciasto, smaczny serowy farsz oraz jak piec i podawać te niezwykle smaczne bułeczki.

Kluczowe wnioski:
  • Mini bułeczki z serem to prosty w wykonaniu i smaczny pomysł na kolację.
  • W artykule znajdziesz przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujesz wyjątkowe bułeczki.
  • Dowiesz się, jak zrobić puszyste ciasto, kremowy serowy farsz oraz jak piec i podawać bułeczki.
  • Przygotowanie mini bułeczek z ajerem nie zabierze Ci dużo czasu.
  • Będą idealną, smaczną kolacją dla Ciebie i Twoich bliskich.

Mini bułeczki z serem krok po kroku

Przygotowanie mini bułeczek z serem to prosta i przyjemna czynność, która nie zajmie Ci dużo czasu. Aby uzyskać puszyste, rumiane bułeczki z kremowym serowym nadzieniem, wystarczy poświęcić około godziny i przejść przez kilka prostych kroków. Zaczniemy od przygotowania wyjątkowego ciasta drożdżowego, do którego dodamy aromatyczne przyprawy takie jak cynamon czy gałka muszkatołowa.

Następnie zajmiemy się przygotowaniem kremowego farszu serowego z dodatkiem śmietany i jajka. Po połączeniu obu elementów przejdziemy do formowania małych kulek ciasta z nadzieniem, które pieczemy przez kilkanaście minut, uzyskując rumiane i super puszyste mini bułeczki.

Na końcu poznasz kilka prostych sposobów na dekoracyjne podanie tych apetycznych bułeczek oraz dowiesz się, jak je przechowywać, aby zachowały świeżość i były gotowe do spożycia przez kilka dni.

Podstawowe składniki na bułeczki

Do wykonania około 20 mini bułeczek z sera będziesz potrzebować niewielką ilość łatwo dostępnych składników:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta soli
  • Gałka muszkatołowa, cynamon do smaku

Do przygotowania serowego farszu dodatkowo będziesz potrzebować:

150 g sera śmietankowego, 2 łyżek śmietany 12% lub 18%, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego. To wszystko!

Jak przygotować ciasto na mini bułeczki

Wykonanie puszystego i elastycznego ciasta na bułeczki jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i wyrobić jednolite ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Oto szczegółowy przepis krok po kroku.

Przygotowanie ciasta

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i przyprawami (gałka muszkatołowa, cynamon). Dodaj cukier i drożdże i całość wymieszaj.

W osobnym naczyniu rozpuść masło, lekko studząc je dodaj jajko i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj mleko jednocześnie mieszając składniki.

Połącz oba przygotowane elementy i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dosyp odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

Czytaj więcej:Makaron z pesto i suszonymi pomidorami: Szybka kolacja

Przepis na nadzienie z sera do bułeczek

Pora przejść do przygotowania wyśmienitego serowego farszu, który idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym i sprawia, że bułeczki są wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz kremowy farsz serowy.

Do miseczki wrzuć miękki ser śmietankowy w temperaturze pokojowej, dodaj śmietanę, jajko, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Gotowy kremowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego z małą końcówką lub woreczka. W ten sposób łatwo i szybko uformujesz kulki nadzienia podczas lepienia bułeczek.

Pieczenie mini bułeczek z serem krok po kroku

Zdjęcie Mini bułeczki z serem, czyli idealny przepis na kolacje

Wyrośnięte ciasto podziel na około 20 porcji i ubijaj w dłoniach formując gładkie kulki. Nadziej każdą kulkę farszem serowym (około łyżeczki). Zagnieć ponownie ciasto, aby szczelnie zamknąć nadzienie w środku.

Uformowane bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co najmniej 2-3 cm.

Tak przygotowane mini bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Po upieczeniu odstaw je do lekkiego przestygnięcia.

Bułeczki będą jeszcze bardziej puszyste, jeśli na początku pieczenia wstawisz do piekarnika miskę z wrzącą wodą. Para pomoże bułeczkom podnieść się i zachować pulchność podczas pieczenia.

Podanie mini bułeczek z serem - dekoracja

Aromatyczne, puszyste bułeczki z kremowym serowym nadzieniem smakują rewelacyjnie i niczym nie muszą być dekorowane. Jednak kilka prostych trików sprawi, że będą jeszcze atrakcyjniejsze.

Po ostygnięciu bułeczki możesz posypać cukrem pudrem, polać roztopionym masłem z odrobiną miodu lub polukrować lukrem. Świetnie komponują się również z owocami - posyp je startą czekoladą i udekoruj plastrami banana lub brzoskwiń albo polej sosem malinowym. Pozwól przemówić swojej kreatywności!

Jak podawać i przechowywać bułeczki z serem

Mini bułeczki z serem możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. idealnie nadają się na szybką kolację, deser oraz jako przekąska do kawy czy herbaty. W połączeniu z ulubionym napojem smakują obłędnie!

Nie zjedzone od razu bułeczki zapakuj szczelnie w woreczek strunowy i przechowuj w lodówce do 3 dni. Możesz także zamrozić pieczone bułeczki, dzięki czemu zachowają świeżość nawet przez 2 tygodnie.

Rodzaj przechowywania Maksymalny okres
Lodówka 3 dni
Zamrażarka 14 dni

Jak widzisz przygotowanie apetycznych, puszystych mini bułeczek z serem to pestka! Wypróbuj przepis i zaskocz domowników wyśmienitą kolacją lub deserem.

Podsumowanie

Mini bułeczki z serem to świetny pomysł na smaczną i sycącą kolację. Ten artykuł zawiera przepis krok po kroku, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz puszyste, rumiane bułeczki z kremowym serowym nadzieniem. Dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe ciasto z dodatkiem przypraw takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa oraz jak upieczesz i ozdobisz bułeczki.

Kolejne akapity zawierają szczegóły na temat składników, sposobu wykonania ciasta i farszu serowego, pieczenia, dekorowania i przechowywania bułeczek. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Wypróbuj go i zaskocz bliskich pyszną kolacją!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Bananowe brownie: Zdrowa alternatywa dla słodkiej przekąski
  2. Kotlety z papryką: Aromatyczny obiad zrobiony w szybki sposób
  3. Ciastka okrągłe: Uniwersalne przepisy na każdą okazję. Zrób je sam
  4. Miękkie ciasteczka miodowe: Sekret idealnej konsystencji
  5. Fit ciasto drożdżowe: Prosty przepis na lekkie i puszyste wypieki
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Mirosław Pawlikowski
Mirosław Pawlikowski

Jako zapalony kucharz i założyciel portalu kulinarnego, moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w dzieciństwie, kiedy to podglądałem, jak moi rodzice przygotowują rodzinne obiady. Z wykształcenia jestem inżynierem żywności z ponad 15-letnim doświadczeniem w gastronomii, co pozwoliło mi połączyć naukowe podejście do gotowania z pasją do odkrywania nowych smaków. Moim celem jest udostępnianie przepisów, które łączą tradycję z nowoczesnością, promują zdrowy styl życia, ale nie zapominają o przyjemności jedzenia. Chcę, by moja strona była miejscem, gdzie każdy, niezależnie od poziomu umiejętności, może znaleźć inspirację do tworzenia wyjątkowych potraw. Dzielę się nie tylko przepisami, ale również wskazówkami dotyczącymi technik kulinarnych, wyborem składników i sposobami na zrównoważoną dietę, bazując na moim doświadczeniu i ciągłym poszukiwaniu nowych rozwiązań.

 

 
Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły