Mini bułeczki z serem to pyszny i prosty w wykonaniu pomysł na smaczną kolację. W tym artykule znajdziesz przepis krok po kroku na przygotowanie apetycznych, puszystych bułeczek wypełnionych kremowym serem. Dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe ciasto, smaczny serowy farsz oraz jak piec i podawać te niezwykle smaczne bułeczki.
Kluczowe wnioski:- Mini bułeczki z serem to prosty w wykonaniu i smaczny pomysł na kolację.
- W artykule znajdziesz przepis krok po kroku, dzięki któremu przygotujesz wyjątkowe bułeczki.
- Dowiesz się, jak zrobić puszyste ciasto, kremowy serowy farsz oraz jak piec i podawać bułeczki.
- Przygotowanie mini bułeczek z ajerem nie zabierze Ci dużo czasu.
- Będą idealną, smaczną kolacją dla Ciebie i Twoich bliskich.
Mini bułeczki z serem krok po kroku
Przygotowanie mini bułeczek z serem to prosta i przyjemna czynność, która nie zajmie Ci dużo czasu. Aby uzyskać puszyste, rumiane bułeczki z kremowym serowym nadzieniem, wystarczy poświęcić około godziny i przejść przez kilka prostych kroków. Zaczniemy od przygotowania wyjątkowego ciasta drożdżowego, do którego dodamy aromatyczne przyprawy takie jak cynamon czy gałka muszkatołowa.
Następnie zajmiemy się przygotowaniem kremowego farszu serowego z dodatkiem śmietany i jajka. Po połączeniu obu elementów przejdziemy do formowania małych kulek ciasta z nadzieniem, które pieczemy przez kilkanaście minut, uzyskując rumiane i super puszyste mini bułeczki.
Na końcu poznasz kilka prostych sposobów na dekoracyjne podanie tych apetycznych bułeczek oraz dowiesz się, jak je przechowywać, aby zachowały świeżość i były gotowe do spożycia przez kilka dni.
Podstawowe składniki na bułeczki
Do wykonania około 20 mini bułeczek z sera będziesz potrzebować niewielką ilość łatwo dostępnych składników:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta soli
- Gałka muszkatołowa, cynamon do smaku
Do przygotowania serowego farszu dodatkowo będziesz potrzebować:
150 g sera śmietankowego, 2 łyżek śmietany 12% lub 18%, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego. To wszystko!
Jak przygotować ciasto na mini bułeczki
Wykonanie puszystego i elastycznego ciasta na bułeczki jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i wyrobić jednolite ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Oto szczegółowy przepis krok po kroku.
Przygotowanie ciasta
W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i przyprawami (gałka muszkatołowa, cynamon). Dodaj cukier i drożdże i całość wymieszaj.
W osobnym naczyniu rozpuść masło, lekko studząc je dodaj jajko i wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj mleko jednocześnie mieszając składniki.
Połącz oba przygotowane elementy i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dosyp odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Czytaj więcej:Makaron z pesto i suszonymi pomidorami: Szybka kolacja
Przepis na nadzienie z sera do bułeczek
Pora przejść do przygotowania wyśmienitego serowego farszu, który idealnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym i sprawia, że bułeczki są wyjątkowo smaczne. Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz kremowy farsz serowy.
Do miseczki wrzuć miękki ser śmietankowy w temperaturze pokojowej, dodaj śmietanę, jajko, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj widelcem lub trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Gotowy kremowy farsz przełóż do rękawa cukierniczego z małą końcówką lub woreczka. W ten sposób łatwo i szybko uformujesz kulki nadzienia podczas lepienia bułeczek.
Pieczenie mini bułeczek z serem krok po kroku
Wyrośnięte ciasto podziel na około 20 porcji i ubijaj w dłoniach formując gładkie kulki. Nadziej każdą kulkę farszem serowym (około łyżeczki). Zagnieć ponownie ciasto, aby szczelnie zamknąć nadzienie w środku.
Uformowane bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co najmniej 2-3 cm.
Tak przygotowane mini bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Po upieczeniu odstaw je do lekkiego przestygnięcia.
Bułeczki będą jeszcze bardziej puszyste, jeśli na początku pieczenia wstawisz do piekarnika miskę z wrzącą wodą. Para pomoże bułeczkom podnieść się i zachować pulchność podczas pieczenia.
Podanie mini bułeczek z serem - dekoracja
Aromatyczne, puszyste bułeczki z kremowym serowym nadzieniem smakują rewelacyjnie i niczym nie muszą być dekorowane. Jednak kilka prostych trików sprawi, że będą jeszcze atrakcyjniejsze.
Po ostygnięciu bułeczki możesz posypać cukrem pudrem, polać roztopionym masłem z odrobiną miodu lub polukrować lukrem. Świetnie komponują się również z owocami - posyp je startą czekoladą i udekoruj plastrami banana lub brzoskwiń albo polej sosem malinowym. Pozwól przemówić swojej kreatywności!
Jak podawać i przechowywać bułeczki z serem
Mini bułeczki z serem możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. idealnie nadają się na szybką kolację, deser oraz jako przekąska do kawy czy herbaty. W połączeniu z ulubionym napojem smakują obłędnie!
Nie zjedzone od razu bułeczki zapakuj szczelnie w woreczek strunowy i przechowuj w lodówce do 3 dni. Możesz także zamrozić pieczone bułeczki, dzięki czemu zachowają świeżość nawet przez 2 tygodnie.
Rodzaj przechowywania | Maksymalny okres |
Lodówka | 3 dni |
Zamrażarka | 14 dni |
Jak widzisz przygotowanie apetycznych, puszystych mini bułeczek z serem to pestka! Wypróbuj przepis i zaskocz domowników wyśmienitą kolacją lub deserem.
Podsumowanie
Mini bułeczki z serem to świetny pomysł na smaczną i sycącą kolację. Ten artykuł zawiera przepis krok po kroku, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz puszyste, rumiane bułeczki z kremowym serowym nadzieniem. Dowiesz się, jak zrobić wyjątkowe ciasto z dodatkiem przypraw takich jak cynamon czy gałka muszkatołowa oraz jak upieczesz i ozdobisz bułeczki.
Kolejne akapity zawierają szczegóły na temat składników, sposobu wykonania ciasta i farszu serowego, pieczenia, dekorowania i przechowywania bułeczek. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Wypróbuj go i zaskocz bliskich pyszną kolacją!