
W majowej Piekarni unosi sie zapach wspaniałego chleb odrywanego, tradycyjnego pochodzacego z włoskiej części Szwajcarii – kantonu Ticino.
Ten chleb ma charakterystyczny kształt i składa się z kilku bułek, które są przecięte przez środek. Jest przeznaczony jest do odrywania i dzielenia się nim przy wspólnym stole. Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Najlepiej na mące typu 0- np. do pizzy.
Chleb jest bardzo dobry i nie wymaga dużego nakładu pracy , będzie często gościł na naszym stole.
Przepis zaproponowała Amber z bloga
https://www.kuchennymidrzwiami.pl
Chleb Ticino
przepis z bloga – klik
składniki na dwa chleby
500 g mąki pszennej typ 0
5 g słodu jęczmiennego lub miodu
250 g wody
100 g pasta madre lub bigi
30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
7 g soli
mleko do posmarowania
Aby przygotować bigę, trzeba wziąć 3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych, 100 g mąki 0 i 50 g wody. Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
W misie miksera rozerwij na kawałki pasta madre ( lub włóż bigę), dodaj wodę i słód jęczmienny ( miód) i zostaw na godzinę. Zamontuj hak do ciasta i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i połącz w jednolite ciasto. Dodaj sól, oliwę i mieszaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyłóż je na blat i uformuj w kulę.
Dużą miskę posmaruj oliwą (weź pod uwagę, że ciasto potroi swoją objętość), przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do piekarnika na około 6/8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku aż do podwojenia ciasta.
Na dnie pikarnika umieść naczynie z wrzącą wodą , ułatwi to proces wyrastania chleba.
Po optymalnym wyrośnięciu przełóż ciasto na blat, lekko odgazuj i podziel na 10 równych kawałków. Uformuj 10 bułek.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając je blisko siebie w dwóch rzędach po 5 sztuk.
Zostaw do wyrastania przez około 2 godziny lub do podwojenia ciasta.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Przed pieczeniem posmaruj chlebki ciepłym mlekiem i wykonaj cięcie wzdłuż chleba żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawaj chleba do końca.
Piecz chleb Ticino przez 20/25 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na kratce.
Polecam!!!


Wspaniały miękisz mają Twoje bułeczki, że aż ślinka leci. Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.
Super puszysty chlebek, u nas też rozszedł się na pniu, jak ciepłe bułeczki 😉
Wspaniale upieczony, jest idealny!
Do następnej 🙂
Pięknie się upiekł nasz majowy chlebek, do następnego 🙂
Pięknie upieczony. Nam też bardzo smakował i będę go często piekła zapewne:-) Do kolejnego spotkania!