Puszysta, wilgotna babka z nutą cytrusową

Puszysta babka z dodatkiem skórki z cytrusów. Wilgotna, dzięki dodatkowi śmietankowego serka o lekko słonym smaku. Może stać się ciekawą propozycją na świąteczny wypiek. Najlepsza polukrowana cytrynowa pomadą. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Znika w kilka chwil. Bardzo dobra jest również z dodatkiem samej cytryny.

Polecam!

Wszystkie produkty musza mieć temperaturę pokojową.

Składniki

240 g serka śmietankowego do kanapek( u mnie Delikate z Biedronki) lub inny twaróg śmietankowy

170 g miękkiego masła

180 g cukru kryształu

4 duże jajka

2 szklanki maki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

soku z połowy cytryny

skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy

W misie miksera umieścić miękkie masło i cukier, miksować, dodawać po 1 całym jajku. Masa na tym etapie może się rozwarstwić, tak ma być.

Następnie dodajemy po łyżce serka, dalej miksować.

Mąkę z proszkiem razem przesiać. Cytrusy sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z nich skórkę, potem wycisnąć z 1/2 cytryny sok.

Do masy dodać sok i skórkę. Dodajemy w 3 etapach mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką. Masa uzyska gładką strukturę.

Dno blaszki keksówki lub okrągłej formy babkowej posmarować masłem, obsypać lekko mąką. Masę przełożyć do blaszki.

Ciasto piec w temp. 160 0 C około 35 minut, do suchego patyczka.

Lukier

4 łyżki przesianego cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

kilka kropli gorącej wody

posypka cukrowa

Składniki wymieszać do uzyskania gęstego lukru. Zimne ciasto polukrować, udekorować posypką cukrową.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *