
Pyszne, miękkie ciastka z mojego dzieciństwa. Ciasto z dodatkiem sera białego, lekko listkujące się, przypomina ciasto półfrancuskie. Najlepsze z twardą marmoladą wieloowocową. Przygotowanie ciastek jest bardzo proste, można zaangażować całą rodzinkę do wspólnej pracy. Ciasto leżakuje w lodówce, moje czekało nawet 2 dni. Ciastka prezentowane na zdjęciach są dziełem mojego męża.
Składniki na 35-40 ciastek
250 g masła zimnego
250 g sera białego w kostce
2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Ser biały zetrzeć na tarce do jarzyn, pokroić na drobne kawałki masło.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Mieszać hakiem do ciasta drożdżowego do połączenia się składników. Ciasto odstawić do schłodzenia na 1-2 godzin.
Dodatkowo
Nadzienie- marmolada wieloowocowa twarda 200-300 g, powidła
Ciasto podzielić na trzy porcję. Dwie pozostawić w lodówce, pracujemy z jedna porcją, aby ciasto było zimne. Wałkujemy ciasto na grubość 3-4 milimetrów. Dzielimy ciasto radełkiem na prostokąty, na każdą część nakładamy mały kawałek marmolady. Składamy przeciwne rogi do środka.
Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pracujemy następnie z pozostałymi porcjami ciasta.
Pieczemy do złotego koloru około 15 min. w temp. 180 0 C
Smacznego !

