Chleb z sezamem na zaczynie biga- sierpniowa Piekarnia

Na zaproszenie Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ wzięłam udział w sierpniowej Piekarni. Razem z innymi Piekarkami i Piekarzami piekłam chleb z sezamem na zaczynie biga.

Przygotowanie chleba wymaga rozłożenia pracy na dwa dni i cierpliwości, w oczekiwaniu na rezultaty. Chleb okazał się smaczny i wilgotny, został zjedzony w jeden wieczór. Często będzie gościł na naszym stole.

Biga to włoski termin określający zaczyn, który składa się z maki, wody i małej ilości drożdży od 0,8 do 1 %. Nie zawiera soli, dojrzewa w temperaturze pokojowej.

Pozdrowienia dla uczestników sierpniowej Piekarni- niech Nam się piecze!

Chleb z sezamem na zaczynie biga
przepis pochodzi z bloga Jacka – klik!

Biga

100 g mąka pszenna typ 650
44 g woda
1 g drożdże świeże

Wymieszać składniki mikserem na 2 prędkości lub wymieszać ręcznie.
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej pozostawić w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Pozostawić do fermentacji na 18 h w 18-20 st.C.
Można przygotować więcej i przechowywać w lodówce w 4 st. C do tygodnia.

Ciasto

470 g mąka pszenna typ 650
140 g biga po 18 h
4,7 g drożdże świeże
330 g woda

Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać 10 g soli, ponownie wyrabiać.



Na koniec dodać jeszcze 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie.

Pozostawić ciasto do fermentacji wstępnej – 20 minut w temperaturze pokojowej i potem umieścić w lodówce w 4 st.C na 20 godzin.

Ciasto składać 3 razy w odstępach godzinowych. Dodać 3 łyżki sezamu w ostatnim składaniu. Dodałam sezam biały, który ma orzechowy posmak.

Po 20 godzinach, ciasto wyjąć z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, pozostawić do wyrastania w cieple ok. 60 minut.

Ciasto umieścić w gorącej tortownicy o średnicy 22 min. lub w garnku rzymskim.

Piec w temp. 230 st.C około 20 min, potem 25 minut w temp. 180 st. C
Przed włożeniem chleba do pieca, spryskać wnętrze piekarnika wodą.

Smacznego ! Niech Wam się piecze!

14 Replies to “Chleb z sezamem na zaczynie biga- sierpniowa Piekarnia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *