Pai Bao -Czerwcowa Piekarnia

Pai Bao – to   bułeczki z Hongkongu wykonane przez blogerów kulinarnych podczas ” Czerwcowej Piekarni”.

Na zaproszenie Amber z bloga
http://www.kuchennymidrzwiami.pl , przystąpiłam do wspólnego pieczenia. Bułeczki Pai Bao przypominają naszą chałkę , wspaniale smakują z masłem na niedzielne śniadanie. Ciasto jest lekkie i puszyste.

Pozdrawiam Piekarzy biorących udział w tej akcji. Niech nam się upiecze!

Przepis oryginalny pochodzi z bloga Zoe – http://www.bakeforhappykids.com/2018/11/super-soft-condensed-milk-pai-bao-roti-sisir.html

Składniki

210 g cieplej wody

35 g mleka ( w oryginale mleka skondensowanego )

300 g maki pszennej typ 450

25 g cukru pudru

40 g mleka w proszku ( w oryginale 15 g )

50 g masła roztopionego

1 łyżeczka drożdży instant

4 g soli

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera,wyrobić ciasto hakiem do ciasta drożdżowego. Odstawić do pierwszego wyrastania na około 30-60 minut.

Ciasto podzielić na 15 równych części, postępować wg wskazówek zawartych w filmie.
 https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM

Przygotować blaszkę 15 x 25 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Zrolowane porcje ciasta ułożyć w formie, pozostawić do drugiego wyrastania, aż ciasto podwoi swą objętość. Można pozostawić do wyrastania w piekarniku z włączoną żarówką. Wyrośnięte ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temp. 160 0C około 20 minut, do suchego patyczka.

Smacznego ! Niech Wam się upiecze. !

8 Replies to “Pai Bao -Czerwcowa Piekarnia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *