Owocowa pychotka

Ciasto lekkie, delikatne z owocową nutą. Blaty z ciemnego biszkoptu nasączone likierem porzeczkowym, przełożone masą z mascarpone, warstwą galaretki z mrożonymi owocami. Ciasto wysokie, podzielne, łatwe do wykonania, na rodzinne uroczystości czy świąteczny deser.

Polecam !

Składniki

Biszkopt kakaowy

4 jajka

132 g cukru kryształu

90 g mąki pszennej

20 g maki ziemniaczanej

30 g kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm, wyłożyć spód papierem do pieczenia.

Ubić mikserem białka z dodatkiem szczypty soli, do sztywnej piany dodawać po łyżce cukier kryształ na przemian z żółtkami.

Przesiać sypkie produkty, dodać do masy jajecznej w trzech partiach, mieszać lekko szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki , piec około 15 minut w temp. 160 0 C do suchego patyczka.

Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.

Galaretka owocowa

1 galaretka truskawkowa

300 ml wody

200 g mrożonych owoców- truskawki, borówki amerykańskie, porzeczki

1 łyżka dżemu truskawkowego lub porzeczowego

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać dżem i mrożone owoce. Odstawić do stężenia.

Masa z mascarpone

330 ml śmietanki 30 %

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody

2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego

Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia. Rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, nie wolno dopuścić do wrzenia.

W misie miksera ubić śmietankę z mascarpone, dodać cukier puder. Żelatynę połączyć z kilkoma łyżkami masy. Dodać całość do ubitej na 3/4 śmietany.

Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki dżemu, drugą pozostawić bez dodatku. Odstawić do stężenia.

Nasączenie

50 ml nalewki porzeczkowej+ 30 ml wody

Dodatkowo

1/2 czekolady gorzkiej

Składanie ciasta– blat ciemny, nasączenie, połowa masy bez dodatków, galaretka z owocami, blat, nasączenie, masa z dżemem, posypać wiórkami czekolady.

Odstawić do lodówki na noc. Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *