Ciasto Wzetka

Ciasto Wzetka to smaki mojego dzieciństwa, często gościło na naszym stole, szczególnie podczas rodzinnych uroczystości. Mocno czekoladowe ciasto, podbite dodatkiem kremu nutella.  Puszysta śmietanowa masa  z  dodatkiem mascarpone. Blaty mocno nasączone domowej roboty wiśniówką. Po prostu pycha!

Polecam !

Składniki

Ciasto czekoladowe

6 jajek

150 g cukru kryształu

115 g mąki pszennej typ 405

25 g kakao

1 łyżka kopiasta kremu nutella

40 g masła roztopionego

1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotować tortownicę 23 cm, wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.

Białka ubić w misie miksera z dodatkiem szczypty soli. Do sztywnych białek dodawać po łyżce cukier i potem  żółtka.  Przesiać mąkę, proszek, kakao. Dodać produkty sypkie na 3 razy, ciasto wymieszać lekko szpatułką. Na końcu dodać przestudzone masło i nutellę,  mieszać wszystko razem do  połączenia.

Ciasto  przelać do tortownicy. Piec w 180 0 C około 30 minut, do suchego patyczka.

Zimne ciasto przekroić na  2 blaty.

Masa śmietankowa

500 ml śmietanki 30 %

125 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny + 30 ml wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie, pozostawić do napęcznienia.

Po 5 minutach lekko ogrzać w kuchence mikrofalowej.

W misie miksera umieścić   zimną śmietanę  i mascarpone. Ubijać, dodać cukier puder i rozpuszczoną  żelatynę.

Nasączenie

100 ml wiśniówki

Blaty nasączyć wiśniówką lub innym alkoholem.

Polewa 

100 ml śmietany 30%

100 g czekolady gorzkiej

W rondelku ogrzać śmietankę, odstawić, dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Nasączone ciasto przełożyć masą śmietankową, przykryć drugim nasączonym  blatem. Polać polewą,  posypać wiórkami  czekolady i rozetkami śmietany.

Ciasto przechowywać w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *