Sernik z musem i ciasteczkami Oreo na spodzie z Petit Black. Można wykorzystać na spód i dekorację ciastka Oreo lub Neo. Pyszna kostka w kontrastowych kolorach, bardzo łatwa do wykonania. Z podanych składników można również wykonać ” Tort Oreo ” w blaszce o średnicy 22 cm.
Zawsze zachwyca domowników i gości.
Polecam !
Spód
100 g herbatników Petit Blacky
Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie formy ułożyć ciastka.
Wszystkie składniki w temp. pokojowej.
Sernik
600 g sera na sernik z wiaderka
100 g śmietanki słodkiej 30%
100 g śmietany 18%
2 jajka
2 żółtka
180 g cukru kryształu
1 łyżka soku cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
30 g budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowy
W misie miksera umieścić jajka , żółtka i cukier, lekko zmiksować , dodać wszystkie składniki i przesiany budyń z mąką. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w temp. 170 OC- 10 min. , potem 40 min. w 150 OC, na dnie piekarnika umieścić płaskie naczynie z wrzącą wodą. Pieczenie w parze wpływa na lepszą strukturę sernika.
Upieczony sernik pozostawić na kilka minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Wystudzony schłodzić w lodówce.
Mus Oreo
330 ml śmietany słodkiej 30%
1 łyżka cukru pudru
100 g pokruszonych ciastek Oreo
2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
3 łyżki likieru Adwokat
Dodatkowo
50 g ciastek Oreo pokruszonych
kilka ciastek do dekoracji
3 łyżki ubitej śmietany
Żelatynę wymieszać z wodą, pozostawić do napęcznienia. Ogrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Odstawić.
Zimną śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać żelatynę jeszcze lekko ciepłą, połączoną z kilkoma łyżkami śmietany, lekko ubić.
Odłożyć 3 łyżki bitej śmietany do dekoracji.
Dodać likier i pokruszone ciastka.Schłodzić.
Na sernik wyłożyć mus Oreo. Posypać po wierzchu pokruszonymi ciastkami.
Udekorować rozetkami śmietany i połówkami ciastek Oreo.
Smacznego !