Kostka sernikowa Oreo

 

 

 

Sernik z musem i ciasteczkami Oreo na spodzie z Petit  Black. Można wykorzystać  na spód i dekorację  ciastka Oreo lub Neo. Pyszna  kostka w kontrastowych kolorach, bardzo łatwa do wykonania. Z podanych składników można również wykonać  ” Tort Oreo ” w blaszce o średnicy 22 cm.

Zawsze zachwyca domowników i gości.

Polecam !

Spód

100 g  herbatników Petit Blacky

Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dnie formy ułożyć ciastka.

Wszystkie składniki w temp. pokojowej.

Sernik 

600 g sera na sernik z wiaderka

100 g śmietanki słodkiej 30%

100 g śmietany 18%

2 jajka

2 żółtka

180 g cukru kryształu

1 łyżka  soku cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

30 g budyniu waniliowego

1 łyżka mąki  pszennej

1 łyżeczka ekstraktu  waniliowy

W misie miksera umieścić jajka , żółtka i cukier, lekko zmiksować , dodać wszystkie składniki i przesiany budyń  z mąką. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia  składników.

Masę wyłożyć do przygotowanej formy.

Piec w temp. 170 OC- 10 min. , potem 40 min. w 150 OC, na dnie piekarnika umieścić płaskie  naczynie z wrzącą wodą. Pieczenie w parze wpływa na lepszą strukturę  sernika.

Upieczony sernik pozostawić na kilka minut w wyłączonym,  uchylonym piekarniku.

Wystudzony schłodzić w lodówce.

Mus Oreo

330 ml śmietany słodkiej 30%

1 łyżka cukru pudru

100 g pokruszonych ciastek Oreo

2 łyżeczki  żelatyny + 30 ml zimnej wody

3 łyżki  likieru  Adwokat

Dodatkowo

50 g ciastek Oreo pokruszonych

kilka  ciastek do dekoracji

3 łyżki   ubitej śmietany

Żelatynę wymieszać z wodą, pozostawić do napęcznienia. Ogrzać w mikrofali  do rozpuszczenia. Odstawić.

Zimną śmietankę ubić z cukrem na sztywno, dodać żelatynę jeszcze lekko ciepłą, połączoną z kilkoma łyżkami śmietany, lekko  ubić.

Odłożyć 3 łyżki  bitej śmietany do dekoracji.

Dodać likier i pokruszone ciastka.Schłodzić.

Na sernik wyłożyć mus Oreo. Posypać po wierzchu pokruszonymi ciastkami.

Udekorować rozetkami  śmietany i połówkami ciastek Oreo.

 

Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *