Pavlova z frużeliną owocową i kiwi

Pavlova

 

Pavlova to bezowy deser z dodatkiem ubitej śmietanki i sosu z jagodowych owoców. Chrupiąca beza z piankowym środkiem i kwaśnymi dodatkami, zrównoważona w smaku  zachwyci każdego  smakosza słodkości. Wymaga nieco cierpliwości i dobrego, mocnego  miksera.

Polecam !

Składniki   bezę

6 białek

300 g cukru drobnego kryształu

szczypta soli

2 łyżeczki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie produkty w temp. pokojowej, białka najlepiej oddzielić od żółtek dzień wcześniej i pozostawić na noc do odparowania.

Białka przełożyć do misy miksera, dodać szczyptę soli,  zacząć ubijać na niskich obrotach, zwiększając je do maksymalnych, uzyskując sztywną pianę.  Dalej cały czas  ubijać, dodając po 1  łyżce cukru. Piana powinna być  gładka, lśniąca  bez kryształów cukru. Zajmuje to zwykle około 10 min.

Dodać sok z cytryny, przesiać mąkę ziemniaczaną, dodać do bezy i lekko wymieszać szpatułką.

Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm, papier odwrócić na druga stronę. Na  papier wyłożyć  bezę, nadając okrągły kształt  według narysowanego śladu i nieco  ku górze. Najlepiej za pomocą szpatułki.

Piec w temp. 150 0 C -5 minut następnie temperaturę zmniejszyć do 110 O C- suszyć przez 1 godzinę 45 minut. Blaszkę umieścić w piekarniku na  dolnej półce, co wpływa na jasny kolor uzyskanej bezy. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia, przy nieco uchylonych drzwiczkach.

Dodatki 

330 ml śmietany 30 %

1 łyżka cukru pudru

100 g mrożonych owoców jagodowych

2 łyżeczki  cukru

1 łyżeczka sok z cytryny

1/2  łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka wody

1 owoc kiwi

Zimną śmietanę ubić w mikserze na sztywno , dodać cukier puder.

Frużelina owocowy – do rondelka przełożyć zmrożone owoce, zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Odparować. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, razem zagotować. Odstawić do przestudzenia.

Pavlovą wyłożyć na paterę, na wierzch bita śmietana, następnie frużelina owocowa i kiwi w plasterkach. Deser schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego !

Pavlova

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *