Tort ombre w kolorze różowym, z musem z malin i jeżyn oraz masą śmietanową z dodatkiem ekstraktu i dżemu z róży. Na spodzie biszkopt migdałowy. Dla lepszej faktury chrupką z gorzkiej czekolady i orzechów pistacjowych. Zwieńczony biszkoptem rzucanym. I tynk maślany na bezie szwajcarskiej w trzech odcieniach. Bardzo stabilny i dobrze rozprowadzajacy się go na schłodzonym torcie.
Tort przetrwał podróż dwugodzinną w upalny dzień.” Przeżył ” w torbie termicznej z wkładami do lodówki turystycznej. Został dobrze schłodzony w lodówce oraz na godzinę przed podróżą przeniesiony do zamrażarki.
Tynk maślany na bezie szwajcarskiej
Ilość wystarczająca na tort o średnicy 26 cm i kilka rozetek do dekoracji.
Składniki
110 g białek
185 g cukru kryształu
225 g schłodzonego masła
szczypta soli
sok z cytryny- 1 łyżka
Niezbędny- termometr cukierniczy
Białka ubić ze szczyptą soli, miskę umieścić w kąpieli wodnej, nie może dotykać do dna garnka. Ubijać białka mikserem ręcznym lub trzepaczką. Dodawać po 1 łyżce cukru i cały czasa ubijać do gładkiej bezy, bez kryształków cukru i uzyskania temperatury masy – 60 0 C.
Miskę z bezą odstawić z kąpieli wodnej. Dalej ubijać mikserem do całkowitego schłodzenia bezy. Następnie dodawać po kawałku schłodzone masło. Masa będzie gęstnieć, na końcu dodać sok z cytryny.
Masę maślaną podzielić na 3 części. Dodać do jednej części tynku barwnik czerwony w żelu do uzyskania koloru jasnoróżowego. Wystarczy jedna kropla. Do drugiej dodać nieco więcej barwnika. Trzecią pozostawić białą.
Złożony tort schłodzić. Tort tynkujemy od dołu najciemniejszym kolorem , wyżej jasnym, brzegi białym. Na wierzchu mieszamy kolory. Dekodujemy rozetkami z tej masy i świeżymi malinami , kwitami jadalnymi.
Polecam !
ale piękny, jak z najlepszej cukierni!
I do tego bardzo smaczny. Nawet osoby na diecie prosiły o dokładkę. Dziękuję za komentarz.Pozdrawiam.