Szarlotka z musem jogurtowym -bez pieczenia

Następna propozycja to szarlotka bez pieczenia z musem jogurtowym na ciastkach petit w kolorze czarnym. Smaczne, lekko kwaskowe ciasto, szczególne  polecane na upalne dni z wykorzystaniem jabłek i galaretek w dwóch smakach.

Polecam !

Składniki

Spód– 200 g ciastek  petit  w kolorze czarnym    lub kakaowych

Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć ciastkami.

Nadzienie jabłkowe

1,5 kg jabłek

2 galaretki agrestowe

1 galaretka truskawkowa

2 łyżki cukru

sok z 1/2  cytryny

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do dużego rondla, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Podzielić masę jabłkową  do 2 naczyń  –   1/3  i   2/3.

Do większej ilości  jabłek dodać proszek z 2 galaretek  zielonych , do mniejszej  z 1 galaretki  czerwonej, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do stężenia.

Mus jogurtowy

500 ml gęstego  jogurtu naturalnego

1 galaretka przeźroczysta o smaku truskawkowo – waniliowym

250 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do  lekkiego stężenia. Jogurt połączyć z  zimną galaretką. Odstawić do stężenia.

Przełożenie

Ciastka- masa jabłkowa zielona- 1/2 musu jogurtowego  -pokruszone małe kawałki ciastek -warstwa ciastek  w całości- mus jabłkowy  z galaretką truskawkową- pozostały mus jogurtowy.

Szarlotkę  pozostawić na kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.

Przed wydaniem ciasto posypać okruszkami ciasteczek petit.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *