Następna propozycja to szarlotka bez pieczenia z musem jogurtowym na ciastkach petit w kolorze czarnym. Smaczne, lekko kwaskowe ciasto, szczególne polecane na upalne dni z wykorzystaniem jabłek i galaretek w dwóch smakach.
Polecam !
Składniki
Spód– 200 g ciastek petit w kolorze czarnym lub kakaowych
Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć ciastkami.
Nadzienie jabłkowe
1,5 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć do dużego rondla, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Podzielić masę jabłkową do 2 naczyń – 1/3 i 2/3.
Do większej ilości jabłek dodać proszek z 2 galaretek zielonych , do mniejszej z 1 galaretki czerwonej, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do stężenia.
Mus jogurtowy
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 galaretka przeźroczysta o smaku truskawkowo – waniliowym
250 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jogurt połączyć z zimną galaretką. Odstawić do stężenia.
Przełożenie
Ciastka- masa jabłkowa zielona- 1/2 musu jogurtowego -pokruszone małe kawałki ciastek -warstwa ciastek w całości- mus jabłkowy z galaretką truskawkową- pozostały mus jogurtowy.
Szarlotkę pozostawić na kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Przed wydaniem ciasto posypać okruszkami ciasteczek petit.
Smacznego !