Piegowata truskawka

Proponuję rześkie ciasto z musem truskawkowym, przełamane nutą mięty oraz warstwą piegowatą z dodatkiem nasion chi. Na spodzie biszkoptowym z gorzką czekoladą. Pyszne, rozpływające się w ustach, lekkie i niezbyt słodkie. Pozostawia wspomnienie kończącego się sezonu truskawkowego. Polecam.

Ciasto biszkoptowe
4 jajka
135 g cukru kryształu
125 g mąki tortowej
2 łyżki kakao
szczypta soli
50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej

Białka jaj   z dodatkiem soli ubić mikserem na sztywno, dodawać po łyżce cukier kryształ  na przemian z żółtkami do wyczerpania składników. Mąkę z kakao przesiać , dodać do masy i lekko zamieszać szpatułką, dodać rozpuszczoną  zimną czekoladę. Wymieszać do połączenia składników.

Spód blaszki  o  wymiarach  24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w temp. 160 0 C około 15  minut do suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku na kilka minut  do przestudzenia.

 Dodatkowo  do nasączenia- kilka łyżek wiśniówki

Zimny blat nasączyć wiśniówką.

Masa  piegowata z nasionami chi

5 łyżek nasion chi

125 ml mleka

125 g mascarpone

400 ml śmietanki 30 %

3 łyżeczki  żelatyny i 60 ml wody zimnej

2 łyżki cukru pudru

Nasiona chi  zalać zimnym mlekiem, odstawić do napęcznienia.  Do żelatyny dodać wodę i pozostawić na 10 min do napęcznienia. Następnie ogrzać do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej, nie wolno doprowadzić do zagotowania.

Śmietanę i mascarpone razem ubić mikserem, dodać cukier puder, ubijać do zgęstnienia masy. Do żelatyny  dodać 3 łyżkami  masy, wymieszać.  Żelatynę dodać do masy , lekko ubić, dodać nasiona chi.

Piegowatą masę wyłożyć na  nasączony blat,   odstawić do stężenia.

Masa truskawkowa

600 g truskawek

2 galaretki truskawkowe

1 łyżka cukru kryształu

sok z    cytryny  –  1 łyżka

10 listków mięty lub kilka kropel  esencji miętowej

125 g mascarpone

500 ml śmietanki 30%

Truskawki zmiksować , dodać cukier, sok z cytryny, listki mięty. Zagotować, dodać  galaretkę w proszku, wymieszać razem, odstawić do   przestudzenia. Zimną mieszaninę jeszcze raz zmiksować.

Ubić razem śmietankę i mascarpone do zgęstnienia. Dodać masę truskawkową, razem wymieszać. Odstawić masę do lodówki.

Zgęstniałą  masę  truskawkową wyłożyć na piegowatą masę, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja 

50 g czekolady rozpuszczonej w 2 łyżkach śmietanki 30%

posypka waflowa w kolorze różowym

Ciasto ozdobić kreseczkami  roztopionej  czekolady i posypać posypką waflową.

Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *