Proponuję rześkie ciasto z musem truskawkowym, przełamane nutą mięty oraz warstwą piegowatą z dodatkiem nasion chi. Na spodzie biszkoptowym z gorzką czekoladą. Pyszne, rozpływające się w ustach, lekkie i niezbyt słodkie. Pozostawia wspomnienie kończącego się sezonu truskawkowego. Polecam.
Ciasto biszkoptowe
4 jajka
135 g cukru kryształu
125 g mąki tortowej
2 łyżki kakao
szczypta soli
50 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
Białka jaj z dodatkiem soli ubić mikserem na sztywno, dodawać po łyżce cukier kryształ na przemian z żółtkami do wyczerpania składników. Mąkę z kakao przesiać , dodać do masy i lekko zamieszać szpatułką, dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Wymieszać do połączenia składników.
Spód blaszki o wymiarach 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w temp. 160 0 C około 15 minut do suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku na kilka minut do przestudzenia.
Dodatkowo do nasączenia- kilka łyżek wiśniówki
Zimny blat nasączyć wiśniówką.
Masa piegowata z nasionami chi
5 łyżek nasion chi
125 ml mleka
125 g mascarpone
400 ml śmietanki 30 %
3 łyżeczki żelatyny i 60 ml wody zimnej
2 łyżki cukru pudru
Nasiona chi zalać zimnym mlekiem, odstawić do napęcznienia. Do żelatyny dodać wodę i pozostawić na 10 min do napęcznienia. Następnie ogrzać do rozpuszczenia w kuchence mikrofalowej, nie wolno doprowadzić do zagotowania.
Śmietanę i mascarpone razem ubić mikserem, dodać cukier puder, ubijać do zgęstnienia masy. Do żelatyny dodać 3 łyżkami masy, wymieszać. Żelatynę dodać do masy , lekko ubić, dodać nasiona chi.
Piegowatą masę wyłożyć na nasączony blat, odstawić do stężenia.
Masa truskawkowa
600 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżka cukru kryształu
sok z cytryny – 1 łyżka
10 listków mięty lub kilka kropel esencji miętowej
125 g mascarpone
500 ml śmietanki 30%
Truskawki zmiksować , dodać cukier, sok z cytryny, listki mięty. Zagotować, dodać galaretkę w proszku, wymieszać razem, odstawić do przestudzenia. Zimną mieszaninę jeszcze raz zmiksować.
Ubić razem śmietankę i mascarpone do zgęstnienia. Dodać masę truskawkową, razem wymieszać. Odstawić masę do lodówki.
Zgęstniałą masę truskawkową wyłożyć na piegowatą masę, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dekoracja
50 g czekolady rozpuszczonej w 2 łyżkach śmietanki 30%
posypka waflowa w kolorze różowym
Ciasto ozdobić kreseczkami roztopionej czekolady i posypać posypką waflową.
Smacznego.