Ciasto Zebra

Ciasto mojego dzieciństwa, lubiane przez wszystkich domowników. Podawane z kleksem ubitej  śmietany lub serkiem waniliowym.

 Bardzo dobre, wilgotne, szybkie do przygotowania, można  je  kilka dni przechowywać i nadal będzie świeże.
Polecam.

Składniki
5 jajek
1 szklanka cukru- to 250 ml
3 szkanki mąki pszennej
1 szklanka oleju rzepakowego, słonecznikowego
1 szklanka wody gazowanej typu fanta, orenżada
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ew. 1 łyżeczka cukieru z wanilią
wszystkie produkty w temperaturze pokojowej

Białka jaj ubić z dodatkiem soli na sztywno mikserem, dodawać po łyżce cukru
i po 1 żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawać na przemian po trochę wody, mąkę, olej,mieszać szpatułką lub  drewnianą łyżką nie miksować. 

Ciasto rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej
3 łyżki mąki dla uzyskania jednakowej konsystencji.

Przygotować tortownicę 23 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wlewać na przemian jasne i ciemne po 2 łyżki na środek blaszki,

można posłużyć się   chochelką do zupy.

Piec do suchego patyczka w temp. 160-170 0 C około 1 godz.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *