Kieszonki z kurczaka z pieczarkami to szybki i prosty w przygotowaniu obiad, który z pewnością zaspokoi gusta całej rodziny. Te kruche kieszonki z nadzieniem z pieczarek i sera można przyrządzić w zaledwie kilkanaście minut. Jest to pomysł na smaczny i sycący posiłek, kiedy brakuje nam czasu lub ochoty na długie gotowanie.
Kluczowe wnioski:- Kieszonki można podać z różnymi surówkami lub puree ziemniaczanym.
- Do przygotowania farszu świetnie nadają się pieczarki, ale można użyć też innych warzyw.
- Zamiast sera żółtego można wykorzystać ulubiony ser pleśniowy czy typu feta.
- Kieszonki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Przepis na kieszonki jest na tyle uniwersalny, że można go modyfikować na wiele sposobów.
Szybki obiad z kurczaka i pieczarek
Kurczak z pieczarkami to propozycja na sycący obiad, który przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut. Te składniki idealnie do siebie pasują i tworzą połączenie pełne smaku. Pieczarki dodają rustykalności, a mięso kurczaka zapewnia proteinę potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Aby przyrządzić kurczaka z pieczarkami, wystarczy pokroić pieczarki w plastry, podsmażyć na oliwie i dodać pokrojonego w kostkę lub paski kurczaka. Całość smażymy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi albo ulubionymi przyprawami. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Proste i smaczne!
Przepis na kieszonki z nadzieniem z pieczarek
Innym pomysłem na danie z kurczaka i pieczarek są pyszne kieszonki. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy z posiekanymi pieczarkami. Farsz przyprawiamy i nadziewamy nim placuszki z ciasta francuskiego lub kruchego. Pieczemy około 15 minut i podajemy polane sosem serowym albo śmietanowym.
Kieszonki można przygotować zawczasu i zapiec przed podaniem. Są równie dobre na ciepło, jak i na zimno. Stanowią pomysł na oryginalną przystawkę czy kanapkę.
Kurczak z pieczarkami w 10 minut na obiad
W wielu przepisach na kurczaka z pieczarkami proponuje się długi czas przyrządzania mięsa. Tymczasem można uzyskać znakomity efekt, poświęcając na ten cel zaledwie kilkanaście minut.
Sekretem jest odpowiednie przycięcie i pokrojenie mięsa – w cienkie, nieduże kawałki, które szybko się przyrumienią i zachowają soczystość. Idealnym rozwiązaniem są plastry lub kostka. Kurczaka obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
Rodzaj mięsa | Zalecany czas smażenia |
Udko lub pierś z kurczaka | 5-7 minut |
Kawałki skrzydełek | 8-10 minut |
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy wszystko jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Czytaj więcej:Gulasz z cukini i papryki: Idealny przepis na prosty i efektowny obiad
Mini pierożki z kurczaka i pieczarek
Chrupiące pierożki to zawsze strzał w dziesiątkę. W wersji mini stanowią świetną przystawkę albo danie dla dzieci. Farsz z kurczaka i pieczarek to klasyczne połączenie, które każdy lubi.
Aby przygotować farsz, kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy z pokrojonymi pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Nadziewamy nim małe krążki ciasta pierogowego i gotujemy ok. 3-4 minuty. Podajemy z sosem śmietanowym, jogurtowym lub masłem.
Zamiast gotować, można pierożki poddusić na patelni. Wówczas nabiorą chrupiącej skórki. Będą idealne także usmażone na złoty kolor.
Mini pierożki w wersji panierowanej i usmażonej są przepyszne, ale warto ograniczać takie potrawy ze względu na kaloryczność.
Kieszonki pełne smaku z kurczaka

Kieszonki z kurczaka to świetna baza do tworzenia rozmaitych dań. Możliwości wykorzystania tego kruchego ciasta są praktycznie nieograniczone. Kurczak doskonale komponuje się z wieloma składnikami, stanowiąc bazę zdrowych i pełnych smaku potraw.
Oprócz klasycznego farszu z pieczarek, w kieszonkach możemy umieścić m.in. warzywa (brokuły, kalafior, szpinak, cukinia), sery, chilli, suszone pomidory, oliwki, szynkę, salami czy bazylia. Wszystko zależy od naszego gustu i pomysłowości.
- Z brokułami, pomidorami i mozzarellą kieszonki staną się włoską ucztą.
- Z kukurydzą, kolorową papryką i serem feta otrzymamy meksykański smak.
Podstawą jest przygotowanie kruchego ciasta, które wyłożymy na blaszce, nadziewamy ulubionym farszem i pieczemy ok. 15-20 minut.
Pieczarki w kurczaku na szybki posiłek
Szukasz pomysłu na szybką kolację dla całej rodziny? Sięgnij po sprawdzone połączenie w postaci pieczarek w kurczaku. To danie, które każdy lubi i które nie zajmie dużo czasu.
Wystarczy, że kurczaka pokroisz w plastry lub małe kawałki, podsmażysz na złoty kolor i dodasz pokrojone pieczarki. Całość smaż kilka minut i dopraw do smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami – może być ryż, makaron, frytki lub ziemniaki.
Zamiast standardowych pieczarek, możesz wykorzystać pieczarki boczniaki. Mają wyrazisty, orzechowy smak i stanowią ciekawą odmianę. Sprawdzą się także kurki czy podgrzybki.
Podsumowanie
Kurczak z pieczarkami to uniwersalne połączenie, które sprawdzi się na wiele sposobów. Można z niego przyrządzić szybki obiad, kieszonki, pierożki czy makaron z resztkami pieczonego kurczaka. Sakiewki lub kieszonki z nadzieniem z pieczarek i sera to pomysł na oryginalną przystawkę lub lekki posiłek.
Dania z kurczaka i pieczarek charakteryzują się wyrazistym smakiem, są sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy kwadrans, aby poczęstować nimi domowników. Można wykorzystać zarówno gotowy pieczony kurczak, jak i surowe mięso. Kurczak z pieczarkami zachwyci każdego smakosza.