Jak zrobić tort ze słodyczy krok po kroku Przepis na domowy tort ze słodyczy Tort ze słodyczy - przykładowe przepisy i pomysły Jakie słodycze wybrać do tortu prezentowego Dekoracja tortu ze słodyczy na prezent Tort ze słodyczy - rady i wskazówki dla początkujących
Jak zrobić tort ze słodyczy krok po kroku
Wykonanie tortu ze słodyczy to świetny pomysł na oryginalny i smaczny prezent dla bliskiej osoby. Choć może wydawać się skomplikowane, przygotowanie takiego tortu jest naprawdę proste, jeśli tylko postępujemy krok po kroku według sprawdzonego przepisu. Wystarczy zebrać kilka podstawowych składników i pójść za instrukcją, aby zapakować swoją miłość i troskę w wyjątkowy, słodki upominek.
Przede wszystkim potrzebne nam będą różnego rodzaju słodycze - czekoladki, batony, galaretki w czekoladzie, misie gummy, lizaki, żelki i wiele innych. Możemy dać upust wyobraźni i dodać te, które najbardziej lubi obdarowywana osoba. Niezbędny będzie także biszkopt, mascarpone lub śmietana do przełożenia warstw oraz ozdoby jak posypka, bakalie, prażone pestki.
Kiedy mamy już składniki, tort ze słodyczy jak zrobić? Zaczynamy od upieczenia lub przygotowania wcześniej biszkoptu, który stanowi bazę naszego tortu. Studzimy go a następnie przekładamy mascarpone, śmietaną i układamy pierwszą warstwę różnych słodyczy. Przekładamy kolejnymi warstwami biszkoptu i kremu, do wyczerpania składników. Wierzch i boki tortu dekorujemy wedle uznania słodyczami, orzechami i bakaliami. Układamy je w dowolny wzór lub kształt. Na koniec wstawiamy tort ze słodyczami jak zrobić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Przykładowy przepis krok po kroku
Oto szczegółowy przepis na wykonanie tortu ze słodyczy w bardzo prosty sposób:
- Pieczemy lub kupujemy gotowy biszkopt, studzimy
- Rozrabiamy 500 ml śmietany kremówki z 250g serka mascarpone
- Kroimy biszkopt na 3 placki
- Na spód kładziemy pierwszy plack biszkoptu, smarujemy połową kremu
- Wykładamy połowę przygotowanych słodyczy - batoniki, czekoladki, galaretki itd.
- Przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, smarujemy kremem
- Wykładamy pozostałe słodycze
- Przykrywamy ostatnim plackiem biszkoptu, smarujemy resztą kremu
- Dekorujemy wierzch i boki tortu wedle uznania
- Wstawiamy do lodówki minimum na 4 godziny
Jak widać przepis jest banalnie prosty, a daje cudowne rezultaty. Krok po kroku tworzymy nietuzinkowy, smaczny i oryginalny tort idealny w prezencie. Bawmy się smakami, kształtami i kolorami by w pełni wyrazić nasze uczucia w tym wyjątkowym torcie.
Przepis na domowy tort ze słodyczy
Tort ze słodyczy to świetna alternatywa dla tradycyjnych tortów na urodziny czy inne okazje. Jest smaczny, dekoracyjny i w dodatku bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy skromny zestaw składników, które mamy pod ręką w każdej kuchni, aby stworzyć wyborny domowy wypiek pełen kolorów i słodkości.
Co będzie potrzebne?
Aby przygotować tort ze słodyczy w warunkach domowych potrzebne są:
- Biszkopt (lub ciasto piaskowe) - można upiec, kupić gotowy lub wykorzystać resztki innych ciast)
- Słodycze wedle uznania - czekoladki, batony, żelki, galaretki itp.
- Śmietana 30% lub 36% tłuszczu - około 0.5 l
- Serek mascarpone - ok 250-500g
- Orzechy, posypka lub bakalie do dekoracji
Reszta to tylko chęci i pomysłowość! Wybierając ulubione słodycze bliskiej osoby możemy przygotować wyjątkowy, pełen miłości domowy tort-niespodziankę!
Czytaj więcej:Ciasto ucierane z dżemem: Przepis na deser z niezwykłym smakiem.
Tort ze słodyczy - przykładowe przepisy i pomysły
Wykonanie tortu ze słodyczy daje duże pole do popisu jeśli chodzi o smaki, kształty i kolory. Możliwości są praktycznie nieograniczone! Oto kilka sprawdzonych przepisów na tort ze słodyczy oraz pomysłów na jego urozmaicenie.
Klasyczny tort trzywarstwowy - najprostszy sposób na przygotowanie bazy pod różne odmiany. Składa się z biszkoptu lub ciasta piaskowego przekładanego powidłami śmietankowymi i ulubionymi słodyczami w trzech warstwach. Posypka i bakalie do dekoracji.
Tort lodowy - wymaga zamrożenia ale efekt jest zachwycający. Zamiast śmietany używamy wiórków kokosowych wymieszanych ze śmietaną. Wyjątkowo orzeźwiający i kremowy.
Tort owocowo-galaretkowy - dla amatorów kwaskowatych smaków. Przekładamy go warstwami biszkoptu, kremu śmietanowego oraz kolorowych galaretek i żelek w kształcie owoców.
Tort urodzinowy - z ułożonymi na wierzchu słodyczami w kształcie np. serca i napisu, lukrem lub polewą czekoladową. Można także dodać świeczki.
Wykonanie wymarzonego tortu ze słodyczy nie jest trudne, a radość i zachwyt obdarowanej osoby bezcenne. Wyzwólmy kreatywność i sprawmy bliskim niespodziankę!
Jakie słodycze wybrać do tortu prezentowego

Tort ze słodyczy daje olbrzymie pole do popisu przy doborze składników. Jednak jakie słodycze wybrać, by stworzyć idealny tort w prezencie dla najbliższej osoby?
Kluczowy jest smak adresata
Najważniejsze jest, aby w pierwszej kolejności uwzględnić ulubione słodycze osoby obdarowywanej. Możemy spytać subtelnie o upodobania lub po prostu w swoim torcie wykorzystać te słodkości, które najczęściej konsumuje.
Jeśli lubi czekoladę | Czekoladki, batony, czekolada do dekoracji |
Jeśli lubi owoce | Galaretki i żelki owocowe, lizaki |
Jeśli lubi kwaśne | Cukierki kwaśne, galaretki cytrynowe |
Postaw na różnorodność i atrakcyjność
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tort wykorzystać bogactwo kolorów, kształtów i smaków. Gdy łączymy ze sobą wiele rodzajów pralin, czekoladek, żelków, galaretek, draży, gum i lizaków uzyskujemy wyjątkową, wielowymiarową kompozycję słodkości.
Dekoracja tortu ze słodyczy na prezent
Aby nasz tort ze słodyczy jak najlepiej nadawał się na prezent warto zadbać o jego estetyczny wygląd. Pomoże w tym odpowiednia dekoracja, która podkreśli jego wyjątkowy, ręcznie robiony charakter. Co można dodać by upiększyć taki tort?
Bakalie, orzechy i owoce
Doskonałym pomysłem będzie obsadzenie boków i wierzchu tortu bakaliami jak rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa lub cytrynowa. Pasują też prażone orzechy włoskie lub laskowe, migdały, pestki dyni czy słonecznika. Owoce kandyzowane również będą cudowną ozdobą.
Czekolada i polewy
Nie można przesadzić z dodatkiem czekolady! Możemy wić z niej różyczki, listki, pisakami narysować wzorki. Lukier i polewy także pomogą w tworzeniu ozdób. Dodatkowo zamiast świeczek można użyć czekoladowych paluszków.
Eklerki, beziki lub pianki
Wkomponowane w boki tortu eklerki, beziki, pianki lub babeczki będą nie tylko ozdobą ale i smacznym dodatkiem. Układamy je pionowo dookoła aby tworzyły finezyjny wieńczyk wokół naszego arcydzieła.
Tort ze słodyczy - rady i wskazówki dla początkujących
Chcesz wykonać tort ze słodyczy ale nie za bardzo wiesz jak się do tego zabrać? Z naszego doświadczenia wynika, że przy odrobinie chęci, cierpliwości i zastosowaniu kilku trików taki tort uda się każdemu. Oto najważniejsze rady dla początkujących cukierników.
Rób na spokojnie i bez pośpiechu
Nie warto się spieszyć bo popsuje to nie tylko smak ale i wygląd gotowego dzieła. Lepiej poświęcić więcej czasu i zrobić mniej warstw za pierwszym podejściem.
Trzymaj tort w lodówce
Aby lepiej się kroił i nie rozsypywał koniecznie wstawiaj tort do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Stężeje wtedy i będzie się trzymał.
Podkładaj papier lub folię
Praca ze słodyczami bywa niechlujna. Folia spożywcza i papier do pieczenia uchronią blat kuchenny przed plamami.
Ostrożnie z moczeniem biszkoptu
Zbyt dużo płynu sprawi, że biszkopt się rozpadnie. Lepiej smaruj tylko przekładane powierzchnie lub mocz lekko krawędzie.
Słodycze kroj nożem
Cięcie nożem zamiast łamania pozwala uzyskać równe, estetyczne kawałki. Ułatwi to późniejsze układanie i krojenie tortu.
Podsumowanie
Wykonanie własnoręcznie tortu ze słodyczy to świetny pomysł na oryginalny prezent. Okazuje się, że przygotowanie takiego tortu jest naprawdę proste, jeśli tylko postępujemy krok po kroku według sprawdzonego przepisu. Nawet dla początkujących tort ze słodyczy jak zrobić czy tort ze słodyczami jak zrobić nie powinien stanowić wyzwania, jeśli zastosujemy kilka podanych trików.
Najważniejsze to działać bez pośpiechu, mieć wszystkie składniki zawsze pod ręką oraz pamiętać o wstawieniu gotowego tortu do lodówki. Warto także zadbać o odpowiednią dekorację by podkreślić charakter Domowego wypieku. Początkujący cukiernicy na pewno sobie poradzą!