Makaron w sosie brokułowo-serowym: Jak zrobić to wyjątkowe danie?

Makaron w sosie brokułowo-serowym: Jak zrobić to wyjątkowe danie?
Autor Mirosław Pawlikowski
Mirosław Pawlikowski19.02.2024 | 5 min.

Makaron z sosem brokułowo serowym Składniki potrzebne do przygotowania Jak ugotować makaron do sosu brokułowego Przygotowanie sosu brokułowo-serowego Mieszanki przypraw do sosu brokułowego Podanie i dekoracja makaronu z sosem Makaron z sosem brokułowym z parmezanem

Składniki potrzebne do przygotowania

Do przygotowania makaronu z sosem brokułowo-serowym potrzebne będą następujące składniki:

  • makaron penne lub inny krótki makaron
  • brokuły
  • cebula
  • czosnek
  • śmietana kremówka 18%
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ilość składników należy dostosować do liczby porcji. W przepisie podajemy proporcje dla 4 porcji.

Jakość składników ma znaczenie

Kluczowe dla smaku potrawy będzie użycie dojrzałych, świeżych brokułów o zwartej główce. Warto też sięgnąć po dobrej jakości ser żółty.

Jak ugotować makaron do sosu brokułowego

Makaron do sosu brokułowo-serowego gotujemy al dente, czyli dość twardo. Dzięki temu lepiej utrzyma kształt i nie rozgotuje się w trakcie mieszania z sosem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.

Wskazówki dotyczące gotowania makaronu

Oto kilka wskazówek, które pomogą przygotować makaron idealny do połączenia z sosem brokułowo-serowym:

  • Nie solimy wody na początku, tylko po zagotowaniu.
  • Stosujemy duży garnek i obficie wody, aby makaron mógł swobodnie pływać.
  • Pilnujemy, aby woda cały czas się gotowała.

Czytaj więcej:Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami: Nowa odsłona klasyki

Przygotowanie sosu brokułowo-serowego

Sos brokułowo-serowy przygotowujemy na bazie śmietany i sera żółtego. Jest on bardzo prosty w wykonaniu.

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i blendujemy lub siekamy.

Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy ubite brokuły i chwilę razem dusimy.

Całość zalewamy śmietaną i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy starty ser i gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze około 5 minut.

Warianty sosu brokułowo-serowego

Do sosu brokułowo-serowego można dodać także inne składniki, np.:

  • kurczaka - pokrojonego w kostkę i usmażonego z cebulą
  • pieczarki lub inne grzyby

Pozwoli to wzbogacić smak i strukturę potrawy.

Mieszanki przypraw do sosu brokułowego

Zdjęcie Makaron w sosie brokułowo-serowym: Jak zrobić to wyjątkowe danie?

Do przyprawienia sosu brokułowo-serowego polecamy stosowanie:

  • soli
  • pieprzu
  • gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa dodaje aromatyczny, korzenny posmak. Jeśli chcemy mocniej doprawić potrawę, możemy też użyć odrobiny chili lub płatków chilli.

Podanie i dekoracja makaronu z sosem

Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem brokułowo-serowym. Całość posypujemy startym żółtym serem, np. parmezanem lub grana padano. Skladniki łączymy bezpośrednio przed podaniem, aby makaron nie zmiękł w sosie.

Danie możemy udekorować świeżymi listkami bazylii, koprem włoskim lub posiekanymi orzechami. Świetnie komponuje się z chrupiącą bagietką.

Składnik Ilość
Makaron penne 400 g (suchego)
Brokuły 1 średnia główka

Modyfikacje i warianty

Zamiast brokułów można użyć kalafiora, a zamiast sera żółtego - sera pleśniowego typu gorgonzola. Sos będzie wtedy miał bardziej wyrazisty, pikantny smak.

Makaron z sosem brokułowym z parmezanem

Parmezan doskonale komponuje się z omawianym daniem. Możemy go użyć na dwa sposoby:

Składniki potrzebne do przygotowania

Do przygotowania makaronu z sosem brokułowo-serowym potrzebne będą następujące składniki: makaron penne lub inny krótki makaron, brokuły, cebula, czosnek, śmietana kremówka 18%, ser żółty oraz przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Ilość składników należy dostosować do liczby porcji. W przepisie podajemy proporcje dla 4 porcji.

Jakość składników ma znaczenie

Kluczowe dla smaku potrawy będzie użycie dojrzałych, świeżych brokułów o zwartej główce. Warto też sięgnąć po dobrej jakości ser żółty.

Jak ugotować makaron do sosu brokułowego

Makaron do sosu brokułowo-serowego gotujemy al dente, czyli dość twardo. Dzięki temu lepiej utrzyma kształt i nie rozgotuje się w trakcie mieszania z sosem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, aby przerwać proces gotowania.

Wskazówki dotyczące gotowania makaronu

Oto kilka wskazówek, które pomogą przygotować makaron idealny do połączenia z sosem brokułowo-serowym: nie solimy wody na początku, tylko po zagotowaniu, stosujemy duży garnek i obficie wody, aby makaron mógł swobodnie pływać oraz pilnujemy, aby woda cały czas się gotowała.

Podsumowanie

Przedstawiony w niniejszym materiale przepis na makaron z sosem brokułowo-serowym to propozycja na smaczne danie obiadowe. Można go przyrządzić na wiele sposobów, dodając na przykład kurczaka, czyli kurczaka w sosie brokułowo serowym lub pierś z kurczaka z brokułami w sosie śmietanowo serowym. To danie na pewno przypadnie do gustu zarówno miłośnikom włoskiej kuchni, jak i osobom ceniącym proste, ale sycące posiłki.

Makaron w połączeniu z warzywami i serem w sosie śmietanowym to combo, które po prostu smakuje. Przepis można też modyfikować do własnych upodobań, na przykład dodając pieczarki lub zastępując brokuły kalafiorem. Smacznego!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Bananowe brownie: Zdrowa alternatywa dla słodkiej przekąski
  2. Kotlety z papryką: Aromatyczny obiad zrobiony w szybki sposób
  3. Ciastka okrągłe: Uniwersalne przepisy na każdą okazję. Zrób je sam
  4. Miękkie ciasteczka miodowe: Sekret idealnej konsystencji
  5. Fit ciasto drożdżowe: Prosty przepis na lekkie i puszyste wypieki
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Mirosław Pawlikowski
Mirosław Pawlikowski

Jako zapalony kucharz i założyciel portalu kulinarnego, moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w dzieciństwie, kiedy to podglądałem, jak moi rodzice przygotowują rodzinne obiady. Z wykształcenia jestem inżynierem żywności z ponad 15-letnim doświadczeniem w gastronomii, co pozwoliło mi połączyć naukowe podejście do gotowania z pasją do odkrywania nowych smaków. Moim celem jest udostępnianie przepisów, które łączą tradycję z nowoczesnością, promują zdrowy styl życia, ale nie zapominają o przyjemności jedzenia. Chcę, by moja strona była miejscem, gdzie każdy, niezależnie od poziomu umiejętności, może znaleźć inspirację do tworzenia wyjątkowych potraw. Dzielę się nie tylko przepisami, ale również wskazówkami dotyczącymi technik kulinarnych, wyborem składników i sposobami na zrównoważoną dietę, bazując na moim doświadczeniu i ciągłym poszukiwaniu nowych rozwiązań.

 

 
Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły