mojaakademiasmaku.pl

Ciasto z dyni duża blacha: Deser pełen aromatycznych przypraw

Ciasto z dyni duża blacha: Deser pełen aromatycznych przypraw

Ciasto z dyni duża blacha to idealna propozycja na jesienną pieczeń - pełna aromatycznych przypraw i jesiennych dodatków. Gdy zbliża się sezon dyniowy, warto wypróbować prosty przepis na wyborny deser z dodatkiem korzennych przypraw. Co istotne, ciasto to można przygotować w dużej blasze, więc sprawdzi się świetnie, gdy pieczemy dla całej rodziny lub na spotkanie ze znajomymi. Ciasto z dyni łatwo udekorować i dopasować do różnych okazji.

Kluczowe wnioski:
  • Ciasto z dyni duża blacha to doskonały pomysł na rodzinne spotkanie lub kolację ze znajomymi
  • W przepisie warto wykorzystać sezonowe owoce i aromatyczne przyprawy
  • Ciasto można łatwo dostosować do różnych okoliczności i udekorować wedle uznania
  • W dużej blasze ciasto piecze się równomiernie i jest proste w pokrojeniu
  • Z ciasta można przygotować zarówno deser, jak i dodatek do obiadu

Ciasto z dyni duża blacha jak upiec

Ciasto z dyni upieczone w dużej blasze to świetny pomysł, gdy planujemy wypiek dla większej liczby osób. Warto przygotować je z wyprzedzeniem - będzie czekać, aż je podamy. Co istotne, w dużej blasze ciasto piecze się bardzo równomiernie.

Aby upiec smaczne ciasto z dyni w dużej blasze, musimy przede wszystkim dobrać odpowiednie składniki. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido lub dynia piżmowa - obie odmiany mają aromatyczny, orzechowy smak.

Wybór blachy do pieczenia

Do upieczenia ciasta wybieramy prostokątną blaszkę o wymiarach około 40x30 cm. Może być głęboka, wówczas nasze ciasto będzie grubsze. Warto ją wysmarować odrobiną oleju lub masła by ciasto się nie przywarło.

Alternatywą dla tradycyjnej blachy może być forma do pieczenia ciasta lub specjalna blacha z fakturą w kształcie plastra miodu. Dzięki temu powierzchnia ciasta będzie chropowata.

Składniki ciasta z dyni duża blacha

Ciasto z dyni w dużej blasze przygotowujemy na bazie zmiksowanego miąższu dyni, mąki, cukru, jajek oraz aromatycznych przypraw. Możemy dodać bakalie lub orzechy.

Do przepisu potrzebujemy:

  • dynię hokkaido lub piżmową - ok. 1,2 kg miąższu
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego

Oprócz tego garść orzechów włoskich lub bakalii do dekoracji. Warto też przygotować aromatyczne przyprawy.

Przygotowanie miąższu z dyni

Dynię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni aż będzie miękki.

Upieczoną dynię blendujemy na gładką masę. Uzyskany mus przekładamy do miski.

Czytaj więcej:Kruche babeczki Ewy Wachowicz: Sprawdzony przepis na sukces

Jak przygotować i rozwałkować ciasto

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Do miski z dyniowym musem wbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Całość dokładnie łączymy. Ciasto będzie gęste i klejące.

Rozwałkowanie ciasta z dyni

Masę przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i szybko rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm. Następnie przenosimy do przygotowanej blachy.

Jeśli ciasto jest zbyt lejące możemy dodać odrobinę mąki. Kluczowe jest szybkie rozwałkowanie aby składniki się nie ogrzały.

Rozwałkowane ciasto możemy posypać orzechami lub bakaliami. Warto lekko je wcisnąć w ciasto aby się nie odchyliły podczas pieczenia.

Jakie przyprawy do ciasta z dyni

Zdjęcie Ciasto z dyni duża blacha: Deser pełen aromatycznych przypraw

Bazę ciasta z dyni możemy wzbogacić o aromatyczne przyprawy korzenne, które podkreślą smak. Sprawdzą się zwłaszcza:

  • cynamon
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • goździki

Przyprawy dodajemy do masy ciasta przed pieczeniem. Wystarczy 1/2 łyżeczki każdej.

Jak przyprawić gotowe ciasto?

Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub odrobiną kardamonu.

Składnik Ilość
Cukier puder 3 łyżki
cynamon 1/4 łyżeczki
kardamon ścierka

Taka mieszanka podkreśli smak i aromat naszego ciasta z dyni upieczonego w dużej blasze.

Wskazówki pieczenia ciasta z dyni

Ciasto z dyni pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od wielkości blachy i grubości ciasta.

Warto sprawdzać pieczeń po 30 minutach. Dobrze wypieczone ciasto będzie złociste, a w środku delikatnie wilgotne.

Jeśli wierzch zacznie przyrumieniać się zbyt szybko, wystarczy przykryć ciasto folią aluminiową.

Jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone?

Najlepszą metodą jest wbicie drewnianego patyczka w środek ciasta. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Można też lekko nacisnąć powierzchnię ciasta - jeśli się nie zapadnie, wypiek jest ukończony.

Pamiętajmy, że ciasto po wyjęciu z piekarnika jeszcze przez chwilę dopieka.

Czas pieczenia ciasta z dyni duża blacha

Czas pieczenia dużego ciasta z dyni w blasze 40x30 cm to około:

  • 50-70 minut w temperaturze 180 stopni
  • 40-60 minut w temperaturze 200 stopni

Im grubsza warstwa ciasta, tym dłużej trzeba je piec. Blacha powinna być maksymalnie wypełniona. Piekąc ciasto dyniowe na zbyt dużej blasze narażamy je na przesuszenie.

Jak przechowywać ciasto z dyni duża blacha

Ciasto z dyni duża blacha możemy przechowywać do 3 dni w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Najlepiej kroić je tuż przed podaniem. Po tym czasie warto pieczeń zamrozić.

Krojone porcje ciasta możemy zamknąć szczelnie w pojemnikach. W lodówce ciasto dyniowe zachowa świeżość do tygodnia.

Podsumowanie

Ciasto z dyni upieczone w dużej blasze to przepyszny pomysł, gdy planujemy poczęstować nim większe grono gości. Kroimy je w spore kawałki i każdy może się częstować do woli. Przygotowanie dużego ciasta dyniowego jest naprawdę proste, a efekt zachwycający. Wystarczy wymieszać dyniowy mus z podstawowymi składnikami na ciasto, przyprawić i upiec w dużej blasze.

Taki wypiek sprawdzi się zarówno na elegancką kolację, jak i na rodzinne spotkanie. Możemy udekorować go bakaliami, polewą lukrową lub cukrem z cynamonem. Każdy sięgnie po kolejny kawałek aromatycznego ciasta z dyni na dużą blachę.

Najczęstsze pytania

Do przygotowania ciasta w dużej blasze najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido lub dynia piżmowa. Obie odmiany mają intensywny, orzechowy smak i dadzą aromatyczne ciasto.

Na ciasto w blasze o wymiarach ok. 40x30 cm potrzebujemy ok. 1,2 kg dyni, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 3/4 szklanki oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz bakalie lub orzechy do dekoracji.

Jeśli wierzch ciasta zacznie się zbyt intensywnie rumienić, warto w połowie pieczenia przykryć je folią aluminiową. Chroni przed przypalaniem i pozwala dopiec się ciastu od środka.

Najprostszy sposób to wbicie drewnianego patyczka w środek ciasta - jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe. Można też delikatnie nacisnąć powierzchnię ciasta by sprawdzić konsystencję.

W temperaturze pokojowej ciasto zachowa świeżość 2-3 dni pod przykryciem. Można też pokroić je na porcje, zapakować szczelnie i zamrozić albo zamknąć w lodówce nawet na tydzień.

5 Podobnych Artykułów

  1. Chrupiące frytki z batata: zdrowsza alternatywa dla zwykłych frytek
  2. Jakie przyprawy do kiełbasy dodać? Lista sekretnych składników
  3. Najlepsze przyprawy do zupy kalafiorowej: sprytne triki i sekretne dodatki
  4. Fit gofry przepis: odkryj szybkie i proste przepisy
  5. Bułka na zapiekanke: tajemnica kruchej przyjemności!
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Mirosław Pawlikowski
Mirosław Pawlikowski

Jako zapalony kucharz i założyciel portalu kulinarnego, moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w dzieciństwie, kiedy to podglądałem, jak moi rodzice przygotowują rodzinne obiady. Z wykształcenia jestem inżynierem żywności z ponad 15-letnim doświadczeniem w gastronomii, co pozwoliło mi połączyć naukowe podejście do gotowania z pasją do odkrywania nowych smaków. Moim celem jest udostępnianie przepisów, które łączą tradycję z nowoczesnością, promują zdrowy styl życia, ale nie zapominają o przyjemności jedzenia. Chcę, by moja strona była miejscem, gdzie każdy, niezależnie od poziomu umiejętności, może znaleźć inspirację do tworzenia wyjątkowych potraw. Dzielę się nie tylko przepisami, ale również wskazówkami dotyczącymi technik kulinarnych, wyborem składników i sposobami na zrównoważoną dietę, bazując na moim doświadczeniu i ciągłym poszukiwaniu nowych rozwiązań.

 

 
Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły