W sezonie jesiennym nie może zabraknąć szarlotki. Na ucieranym spodzie z dodatkiem gruszek, cynamonu i dużej ilości orzechowej kruszonki. Pyszna i szybka do wykonania. Do szarlotki nadają się jabłka słodkich odmian-ligol, champion, papierówka. Najlepiej smakują odmiany nieco kwaśniejsze- szara reneta, antonówka, gloster. Zwykle do szarlotki używam dwóch odmian jabłek, wpływa to na konsystencję nadzienia, a dodatek gruszek podbija jeszcze jej smak.
Polecam !
Składniki
Ucierany spód
150 g masła
125 g cukru
225 g maki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z cukrem ubić mikserem , dodać po jednym jajku i nadal ubijać, mąkę z proszkiem przesiać, dodawać w kilku partiach do masy, lekko miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką. Dodać mleko, lekko wymieszać. Ciasto podczas ucierania może się rozwarstwić, dodatek mąki likwiduje tą sytuację.
Nadzienie jabłkowo – gruszkowe
5 jabłek do szarlotki
3 gruszki dojrzałe
2 łyżki cukru ciemnego
1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny, skórka z cytryny
Jabłka pokroić w duże cząstki, skropić sokiem z cytryny, przesmażyć krótko (kilka min.) z dodatkiem cukru i cynamonu. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
Do jabłek dodać pokrojone na cząstki gruszki. Razem wymieszać.
Kruszonka
120 g cukru brązowego
110 g masła miękkiego
120 g mąki pszennej
70 g pokrojonych orzechów
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, mieszać krótko do uzyskania kruszonki. Odstawić.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Następnie nadzienie jabłkowo-gruszkowe i kruszonka. Pieczemy w temp 160 0 C około 40 min. do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.
Smacznego !
wspaniała 🙂
Dziękuję za komentarz.