Tort ombre- tynk maślany na bezie szwajcarskiej

 

Tort ombre w kolorze różowym, z musem z malin i jeżyn oraz masą śmietanową z dodatkiem ekstraktu i dżemu z róży. Na spodzie biszkopt migdałowy. Dla lepszej faktury chrupką z gorzkiej czekolady i orzechów pistacjowych. Zwieńczony biszkoptem rzucanym.  I tynk maślany na bezie  szwajcarskiej w trzech odcieniach. Bardzo stabilny i  dobrze rozprowadzajacy się go na schłodzonym torcie.

Tort przetrwał podróż  dwugodzinną w upalny dzień.” Przeżył ” w  torbie   termicznej  z  wkładami do  lodówki turystycznej.  Został dobrze schłodzony w lodówce oraz na  godzinę przed podróżą przeniesiony do zamrażarki.

Tynk maślany  na bezie szwajcarskiej 

Ilość  wystarczająca na tort o średnicy 26 cm i kilka rozetek do dekoracji.

Składniki

110 g  białek

185 g cukru kryształu

225 g schłodzonego masła

szczypta soli

sok z cytryny- 1 łyżka

Niezbędny- termometr cukierniczy

Białka ubić ze szczyptą soli, miskę umieścić w kąpieli wodnej, nie może dotykać do dna garnka. Ubijać białka  mikserem ręcznym lub trzepaczką. Dodawać po 1 łyżce cukru i cały czasa ubijać do  gładkiej bezy, bez kryształków cukru i  uzyskania temperatury masy –  60 0 C.

Miskę z bezą odstawić z kąpieli wodnej. Dalej ubijać mikserem do całkowitego schłodzenia bezy. Następnie dodawać po kawałku schłodzone masło. Masa będzie  gęstnieć,  na końcu dodać sok z cytryny.

Masę maślaną podzielić na 3 części. Dodać do jednej części tynku barwnik czerwony  w żelu do uzyskania koloru jasnoróżowego. Wystarczy jedna kropla.  Do drugiej dodać nieco więcej barwnika. Trzecią pozostawić białą.

Złożony tort schłodzić. Tort tynkujemy od dołu najciemniejszym kolorem , wyżej jasnym, brzegi białym. Na wierzchu mieszamy kolory. Dekodujemy rozetkami z tej masy i świeżymi malinami , kwitami jadalnymi.

Polecam !

 

2 Replies to “Tort ombre- tynk maślany na bezie szwajcarskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *