”Zielono mi” – ciasto szpinakowe z masą cytrynową

Ciasto” Zielono mi ” to pyszny wypiek z  dodatkiem świeżego szpinaku, masy jogurtowo – śmietanowej z  cytryną  i sezonowymi  owocami. Ciasto wilgotne, o pięknym kolorze  z nutą rześkiej cytryny.  Znajdzie wielu zwolenników, nawet tych nieprzekonanych do  zielonego, liściastego  warzywa.

 

Składniki

Biszkopt szpinakowy

6 jaj

180 g   cukru kryształu

200 g świeżego szpinaku

390 g mąki krupczatki

180 ml oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1//2 łyżeczki sody

skórka otarta z 1/2 cytryny

szczypta soli

Listki świeżego szpinaku umyć, osaczyć na sicie i ściereczce. Szpinak zmiksować  z dodatkiem oleju do otrzymania gładkiej masy szpinakowej.

Przygotować dwie blaszki o wymiarach 25 x 37 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia.

W misie  miksera ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno, dodać w kilku partiach cukier na przemian z żółtkami. Miksując na wolnych obrotach dodać masę szpinakową. Tylko do połączenia składników.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, składniki przesiać.

Do masy dodać w trzech partiach mąkę z dodatkami, mieszać lekko szpatułką. Dodać startą skórkę z cytryny.

Biszkopt podzielić do 2 blaszek. Piec w 180 0 C,    35 – 40 min do suchego patyczka. Najlepiej w dolnej części piekarnika, aby biszkopt zbytnio nie zbrązowiał.

Zimne blaty biszkoptowe okroić z brązowych brzegów i zeskrobać z wierzchu, do uzyskania zielonego blatu. Okruszki  zebrać.

Masa cytrynowa

500 g jogurtu greckiego

500 g śmietany 30%

6 łyżek cukru pudru

20 g żelatyny i 3 łyżki zimnej wody

sok z 1/2 cytryny

skórka z całej cytryny

Dodatkowo 

nasącz- 125 ml  wody, 1 łyżka  cukru , sok z 1/2 cytryny, razem wymieszać

owoce-200 g  borówek amerykańskich, jeżyny

Żelatynę połączyć z wodą, pozostawić do napęcznienia. Ubić  mikserem  zimną śmietanę 30 % na  pół-sztywno, dodać cukier puder, otartą  skórkę  z  cytryny i sok. Żelatynę ogrzać w mikrofali 15 s, do rozpuszczenia,  nie można doprowadzić do wrzenia.

Żelatynę nieco ochłodzić, dodać do niej kilka łyżek jogurtu, połączyć z ubitą śmietaną. Dodać pozostały jogurt.

Masę odstawić do schłodzenia.

Składanie –

blat szpinakowy, nasącz,

2/3 masy i owoce,

blat szpinakowy, nasącz,

1/3 masy, owoce,

okruszki z ciasta , owoce.

Ciasto pozostawić do schłodzenia na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.

Polecam !

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *