”Najlepsza drożdżówka jaką jadłam” te słowa powiedziała moja koleżanka Dorotka, gdy spróbowała mojego wypieku. Puszysta, wilgotna z dodatkiem sera i żurawiny. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wymaga trochę cierpliwość i ciepła, aby ładnie wyrosła. Z tej ilości składników upieczemy dwie drożdżówki w formie keksowej.
Składniki
540 g mąki pszennej
80 g cukru kryształu
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
75 g roztopionego masła
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
Zaczyn – do miseczki dać rozkruszone drożdże, 20 g cukru , ciepłe mleko i 1 łyżkę maki, wszystko razem wymieszać trzepaczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu około 10 min.
Do misy miksera przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, jajka, sól i zaczyn. Wszystko razem wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego lub ręką. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i odstawać od miski. Uformować kulę, pozostawić w misce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, około 2 godziny.
Nadzienie serowe
2 kostki białego sera
1 łyżeczka proszku budyniowego
3 łyżki cukru kryształu
1 jajko
2 łyżki żurawiny suszonej
50 ml soku porzeczkowego, ew. herbaty
Ser biały, cukier, jajko, proszek budyniowy razem wymieszać blenderem do uzyskania gładkiego nadzienia.
Żurawinę zalać sokiem, ogrzać krótko w kuchence mikrofalowej do napęcznienia. Odcedzić płyn.
Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkować na prostokąt, podsypać deskę i wałek mąką.
Na ciasto rozsmarować przygotowany ser, posypać żurawiną, zwinąć w roladę. Roladę przeciąć w wzdłuż, nie zaczynamy od samego początku rolady. Pozostawiamy kawałek nieprzecięty.Rozcięte części rolady przekładamy jak warkocz.
Przygotować 2 keksówki, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto dać do foremek, pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, upiec w temp. 170 OC około 40 min (z termoobiegiem). Wyciągnąć z piekarnika , pozostawić do przestudzenia.
Można drożdżówkę polać lukrem, wykonanym z cukru pudru i kliku kropel soku z cytryny.
Smacznego!