Wyśmienita szarlotka na kruchym spodzie z dodatkiem żurawiny i pianką z białek. Ciasto wysokie, o lekko kwaśnym smaku, co zależy od gatunku jabłek. Polecam jabłka odmiany Golden Delicious, które nie ciemnieją i nie rozpadają się podczas pieczenia. Wykonanie ciasta jest trochę pracochłonne, więc przygotowanie warto podzielić na dwa etapy. Wieczorem przygotować jabłka i kruche ciasto, pozostawiając je w lodówce na całą noc. Następnego dnia pozostałe elementy. Polecam.
Smacznego.
Składniki na ciasto kruche
2,5 szklanki mąki – 1 szkl. to 250 ml
3 łyżki cukru pudru
200 g masła
50 g smalcu
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. łyżka zimnej wody
Do mąki dodać posiekane zimne masło i smalec, razem wyrobić na kruszonkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, razem szybko wyrobić ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego tzw. hakiem.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce do schłodzenia na 30 min. – 1 godz.
Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Mniejszą porcję pozostawić w lodówce, większą część ciasta rozwałkować do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Lekko podpiec w temperaturze 180 – 190 0 C około 15 min. Spód schłodzić.
Jabłka
2 kg jabłek odmiany Golden Delicious, lub innej kwaśnej (Szara Reneta)
3 łyżki cukru ciemnego , trzcinowego
sok z połowy cytryny, otarta skórka z całej cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
garść żurawiny suszonej
Jabłka obrać, pokroić na grubsze cząstki, przełożyć do garnka , dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, cynamon, żurawinę, dodać mąkę ziemniaczaną, krótko zagotować 2-3 min. i odstawić do przestudzenia.
Pianka z białek
5 białek
1 szkl. cukru kryształu
2 budynie waniliowe
1/2 szkl. oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, potem olej w kilku porcjach i proszek budyniowy. Uzyskamy gęstą , lśniącą pianę.
Na schłodzony spód posypać 2 łyżki bułki tartej.
Następnie wyłożyć jabłka, potem pianę.
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć schłodzone ciasto.
Piec w temperaturze 160 0C około 40 min do złotego koloru.