Chleb wiejski pieczony w garnku

Chleb wiejski,” Pain rustique”, to pieczywo wyjatkowe. Przepis oryginalny pochodzi z ksiażki Jeffreya Hamelmana pt. ” CHLEB”, zamieszczony poniżej zawiera niewielkie moje zmiany dotyczace sposobu pieczenia. W oryginale z tej porcji ciasta upieczemy trzy małe bochenki. Ja piekę jeden duży chleb w garnku żeliwnym, można go również upiec w tortownicy lub naczyniu żaroodpornym. Chleb jest pyszny, miękkisz wypełniony pecherzykami powietrza, kilka razy w tygodniu gości w naszym domu.

Polecam.

Składniki na zaczyn poolish:

450 g mąki chlebowej typ 750 lub typu 680 – Basia ,typ 650
450 g-( 2 szklanki ) wody
1/8 łyżeczki drożdży instant lub 2 g świeżych

Drożdże łączymy z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w temp. pokojowej na 10-12 godz. Najlepiej na noc, pozostawiając na blacie kuchennym.

Składniki na ciasto właściwe:

450 g mąki chlebowej typ 750 lub innej jasnej
zaczyn poolish – całość
170 g wody
20 g soli
5 g drożdży instant, 13 g świężych

Podczas wyrabiania stosujemy technikę autolizy. Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. Mieszamy na pierwszej prędkości miksera tylko do połączenia się składników. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy drożdże i sól i powtórnie mieszamy na drugiej prędkości około 2 minut. Ciasto powinno być elastyczne i niezbyt luźne.

Fermentacja wstępna 70 minut

Podczas wstępnej fermentacji, składamy* ciasto dwukrotnie. Pierwszy raz po 25 minutach od rozpoczęcia fermentacji i ponownie po 50 minutach.

* Ciasto składamy nie wyjmując go z miski. Zwilżonymi dłońmi lub skrobką naciągamy każdy bok ciasta do góry i nakładamy na środek jak kopertę, przykrywamy folią.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na blat obficie posypany mąką. Formujemy bochenek, składamy kilka razy ciasto do środka, delikatnie zaokraglając . Przekładamy ciasto do zimnego garnka żeliwnego , wyłożonego papierem do pieczenia. Z ciastem obchodzimy się ostrożnie aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza znajdujących się w środku. Posypujemy wierzch maką. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20-25 minut w przykrytym pokrywką garnku.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240ºC góra-dół. Przenosimy garnek do piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 35minut. Nastepnie odkrywamy garnek i pieczemy bez pokrywki 15-20 minut do zbrazowienia skórki. Upieczeniu ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Wyrastanie końcowe w garnku

2 Replies to “Chleb wiejski pieczony w garnku”

    1. Żeliwo jest bardzo wytrzymałe. Piekę w ten sposób chleb trzy razy w tygodniu. Polecam ten sposób.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *