Ensaimada- lipcowa Piekarnia

Ensaïmada to produkt cukierniczy z Majorki, Balearów, Hiszpanii.

Zwinięte w ślimaki ensaimada to wielowarstwowa drożdżówka podobna do ciasta francuskiego. To niezwykle delikatny wypiek na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem smalcu ( “Saim” to po katalońsku smalec wieprzowy) i dużej ilości masła. Z podanego przepisu powstałą cztery ślimaki średniej wielkości lub jeden duży. Warto zrobić od razu z podwójnej porcji. Bardzo dobra okazała się z dodatkiem cynamonu i cukru brązowego.

Przepis oryginalny pochodzi z https://www.divinacocina.es/ensaimada-mallorquina-casera/

Dzięki Amber z bloga kuchennymidrzwiami. pl mogę razem z innymi blogerami uczestniczyć w wirtualnym pieczeniu.

Niech Nam i Wam się piecze!!!

Ensaimada

Składniki na jedną dużą ensaimadę lub 4 średniej wielkości


250 g mąki o dużej zawartości białka
szczypta soli
80 g wody
1 średnie jajko
80 g cukru
25 g smalcu miękkiego lub masła

12,5 g świeżych drożdży piekarskich lub 5 g suchych drożdży
175 g masła (smalcu) do nadzienia – rozpuszczonego
cukier puder do posypania

dodatkowo- cynamon i cukier brązowy-2 łyżeczki

olej do posmarowania blatu

W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy połowę mąki ze szczyptą soli i dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy wodę, dodajemy do niej drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Następnie dodajemy wodę z drożdżami do mieszanki jajek i mąki, i dokładnie łączymy je ze sobą.
Dodajemy resztę mąki i mieszamy, aż będzie całkowicie wmieszana. Na koniec dodajemy zmiękczony smalec i zagniatamy ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto wkładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ją czystą ściereczką i pozwalamy mu rosnąć przez około 12 godzin, aż potroi objętość.
Blat roboczy smarujemy cienko olejem, wykładamy ciasto i wałkujemy je na prostokąt  za pomocą wałka, dobrze rozciągając, aby było bardzo cienkie.
Na cieście rozsmarowujemy rozpuszczone masło za pomocą pędzelka i zwijamy je wzdłuż dłuższego boku. Dla uzyskania cynamonowego nadzienia- na rozsmarowane masło posypujemy cukier brązowy i posypujemy cynamonem.
Na blasze do pieczenia układamy papier do wypieków i układamy ciasto w kształcie spirali, pozostawiając odstęp jednego centymetra i pozwalamy mu ponownie rosnąć, aż zwiększy swoją objętość- około 1- 2 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pieczemy ensaimadę około 18 minut, na środkowej części piekarnika, z opcją góra-dół, aż będzie złota. Kiedy ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i już możemy podawać!

Polecam!!!

12 Replies to “Ensaimada- lipcowa Piekarnia”

  1. Wspaniałe zawijasy w środku Twoich ensaimada i aż mi się chce jeszcze raz spróbować je upiec. Gratuluję udanego wypieku i do kolejnego wspólnego pieczenia.

Pozostaw odpowiedź Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *