
Ensaïmada to produkt cukierniczy z Majorki, Balearów, Hiszpanii.
Zwinięte w ślimaki ensaimada to wielowarstwowa drożdżówka podobna do ciasta francuskiego. To niezwykle delikatny wypiek na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem smalcu ( “Saim” to po katalońsku smalec wieprzowy) i dużej ilości masła. Z podanego przepisu powstałą cztery ślimaki średniej wielkości lub jeden duży. Warto zrobić od razu z podwójnej porcji. Bardzo dobra okazała się z dodatkiem cynamonu i cukru brązowego.
Przepis oryginalny pochodzi z https://www.divinacocina.es/ensaimada-mallorquina-casera/
Dzięki Amber z bloga kuchennymidrzwiami. pl mogę razem z innymi blogerami uczestniczyć w wirtualnym pieczeniu.
Niech Nam i Wam się piecze!!!
Ensaimada
Składniki na jedną dużą ensaimadę lub 4 średniej wielkości
250 g mąki o dużej zawartości białka
szczypta soli
80 g wody
1 średnie jajko
80 g cukru
25 g smalcu miękkiego lub masła
12,5 g świeżych drożdży piekarskich lub 5 g suchych drożdży
175 g masła (smalcu) do nadzienia – rozpuszczonego
cukier puder do posypania
dodatkowo- cynamon i cukier brązowy-2 łyżeczki
olej do posmarowania blatu
W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy połowę mąki ze szczyptą soli i dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy wodę, dodajemy do niej drożdże i mieszamy aby się rozpuściły. Następnie dodajemy wodę z drożdżami do mieszanki jajek i mąki, i dokładnie łączymy je ze sobą.
Dodajemy resztę mąki i mieszamy, aż będzie całkowicie wmieszana. Na koniec dodajemy zmiękczony smalec i zagniatamy ciasto przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto wkładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy ją czystą ściereczką i pozwalamy mu rosnąć przez około 12 godzin, aż potroi objętość.
Blat roboczy smarujemy cienko olejem, wykładamy ciasto i wałkujemy je na prostokąt za pomocą wałka, dobrze rozciągając, aby było bardzo cienkie.
Na cieście rozsmarowujemy rozpuszczone masło za pomocą pędzelka i zwijamy je wzdłuż dłuższego boku. Dla uzyskania cynamonowego nadzienia- na rozsmarowane masło posypujemy cukier brązowy i posypujemy cynamonem.
Na blasze do pieczenia układamy papier do wypieków i układamy ciasto w kształcie spirali, pozostawiając odstęp jednego centymetra i pozwalamy mu ponownie rosnąć, aż zwiększy swoją objętość- około 1- 2 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pieczemy ensaimadę około 18 minut, na środkowej części piekarnika, z opcją góra-dół, aż będzie złota. Kiedy ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem i już możemy podawać!
Polecam!!!


Dzięki za wspólne spędzenie czasu w wirtualnej Piekarni.
Wspaniałe zawijasy w środku Twoich ensaimada i aż mi się chce jeszcze raz spróbować je upiec. Gratuluję udanego wypieku i do kolejnego wspólnego pieczenia.
Dziękuję za wspólne pieczenie, jutro powtórka z pieczenia ensaimady. Do następnej Piekarni.
Jakie cudne te Twoje turbaniki, miło się razem wypiekało. Do następnego.
Dziękuję. Do następnej Piekarni.Pieczenie daje moc.
Idealna
Dziękuję. Wspólne pieczenie daje wiele radości.
Pozdrawiam
Słodkie maluszki, pięknie upieczone!
Pozdrawiam
Wspólne pieczenie daje wiele radości.
Pozdrawiam