Tort dla solenizanta

Tort z okazji 70-tych urodzin składa się z biszkoptowych jasnych blatów, żelki truskawkowej i masy z mascarpone. Wykończony tynkiem z mascarpone i śmietany w kolorze białym i dekoracyjnie nakładanym tynkiem w kolorze bordowo- złotym. Do ozdoby wykorzystałam praliny, truskawki i ciastka oreo.

Składniki potrzebne do wykonania tortu – 28 cm

Biszkopt – 3 blaty – z 8 jajek, 200 g cukru, 150 g maki pszennej, 60 g maki ziemniaczanej.

Masa – 375 g mascarpone, 400 g śmietany 36% Piątnica, 3 łyżek cukru pudru, op.3 łyżki likieru jajecznego.

Żelka truskawkowa – 2 sztuki- z 800 g truskawek, 1, 5 opakowania galaretki truskawkowej, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Nasączenie– 1 szklanka wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru.

Tynk– 250 g mascarpone, 250 g śmietany 36 % Piątnica, 1 łyżki cukru pudru, barwnik czerwony i fioletowy- dla uzyskania koloru bordowego i złoty.

Do dekoracji -ciastka oreo duże i mini, truskawki, czekoladki w złotym opakowaniu, pyłek z ciastek oreo.

Polecam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *