
Ciastka Baletki czasem zwane też Bitki to smaki mojego dzieciństwa. Gościły w witrynach każdej cukierni, były pyszne i słodkie. Z dodatkiem twardej marmolady z różą lub dżemu, posypane ziarenkami maku. Przygotowanie ich nie wymagają dużego nakładu czasu. Dzieci uwielbiają je bez przełożenia, szybko znikają z talerza. Warto zrobić Baletki i wrócić do dawnych, dawnych czasów.
Smacznego !!!
Składniki
170 g masła miękkiego
160 g cukru pudru
290 g mąki pszennej typ 405, 450
4 żółtka
2 całe jajka
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
mak do dekoracji
dowolny dżem lub marmolada
W misie miksera ubić na puch masło z cukrem pudrem, dodać roztrzepane jajka i żółtka w kilku partiach. Następnie krótko miksować na najmniejszych obrotach – dodawać w kilku partiach przesianą mąkę,sól i ekstrakt.
Przygotować 2 duże blaszki , wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Szprycować ciasteczka, powstające wierzchołki lekko docisnąć za pomocą palca moczonego w wodzie, posypać ciastka suchym makiem.
Piecz w temp. 160 0 C z termoobiegiem- około 10 minut.
Ciastka przełożyć marmoladą lub ulubionym dżemem.
Polecam !!!

