Baletki- smak dzieciństwa

Ciastka Baletki czasem zwane też Bitki to smaki mojego dzieciństwa. Gościły w witrynach każdej cukierni, były pyszne i słodkie. Z dodatkiem twardej marmolady z różą lub dżemu, posypane ziarenkami maku. Przygotowanie ich nie wymagają dużego nakładu czasu. Dzieci uwielbiają je bez przełożenia, szybko znikają z talerza. Warto zrobić Baletki i wrócić do dawnych, dawnych czasów.

Smacznego !!!

Składniki

170 g masła miękkiego

160 g cukru pudru

290 g mąki pszennej typ 405, 450

4 żółtka

2 całe jajka

szczypta soli

ekstrakt waniliowy

mak do dekoracji

dowolny dżem lub marmolada

W misie miksera ubić na puch masło z cukrem pudrem, dodać roztrzepane jajka i żółtka w kilku partiach. Następnie krótko miksować na najmniejszych obrotach – dodawać w kilku partiach przesianą mąkę,sól i ekstrakt.

Przygotować 2 duże blaszki , wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Szprycować ciasteczka, powstające wierzchołki lekko docisnąć za pomocą palca moczonego w wodzie, posypać ciastka suchym makiem.

Piecz w temp. 160 0 C z termoobiegiem- około 10 minut.

Ciastka przełożyć marmoladą lub ulubionym dżemem.

Polecam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *