Tort cytrynowy na migdałowym spodzie

Fantastyczny tort z masą śmietanową z mascarpone i lemon curd układanymi spiralnie na biszkopcie migdałowym. W torcie dominuje nuta cytryny, masy dobrze uzupełniają się, migdały jeszcze podbijają smak. Całość rozpływa się w ustach. To jest pyszne!!! Polecam !!!

Składniki na tortownice 21 cm

Biszkopt migdałowy

Porcja na 2 blaty pieczone osobno w 2 blaszkach, będą potrzebne 4 szt. na tort. Można upiec w całości podwajając ilość składników.

3 jajka

100 g cukru kryształu

50 g mąki migdałowej

30 g maki pszennej typ 405 lub 450

25 g maki ziemniaczanej

Przygotować 2 tortownicę wyłożone na dnie papierem do pieczenia.

Białka ubić w misie miksera ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier na przemian z żółtkami. Razem ubić na puszystą masę. Mąki przesiać, dodać do masy, zamieszać szpatułką. Na końcu wmieszać lekko mąkę migdałową. Ciasto podzielić na dwie porcje do blaszek. Można upiec razem i blat przeciąć na dwie części.

Na tort potrzebujemy 4 blaty.

Upiec w temp. 160 O C z termoobiegiem do suchego patyczka- około 10 minut.

Masa mascarpone

250 g serka mascarpone

330 ml śmietanki 30 %

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

50 ml likieru jajecznego Advocaat

Przygotować żelatynę, rozpuścić ją w zimnej wodzie, po chwili ogrzać krótko w kuchence mikrofalowej . Nie dopuścić do zagotowania!

W misie miksera ubić razem serek mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder, żelatynę i likier.

Masę odstawić do schłodzenia. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką.

Lemon curd

3 cytryny

3 jajka

2 żółtka

200 g cukru

100 g masła

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 1 łyżka wody

Do jajek i żółtek dodać cukier, i masło, ogrzewać na małym ogniu. Dodać sok z cytryny i skórkę, wszystko razem mieszać do zgęstnienia. Dodać mąkę z wodą, razem zagotować. Curd przetrzeć przez sito, aby pozbawić go kłaczków z jajek. Odstawić do przestudzenia. Przykryć folią spożywcza w kontakcie. Można lemon curd przygotować wcześniej, przechowywać go w lodówce.

Nasączenie – 125 ml wody + 3 łyżeczki cukru+ sok z 1/2 cytryny+ opcjonalnie 30 ml alkoholu lub likieru jajecznego

Masa do obłożenia

250 g mascarpone

200 g śmietanki 36 % Piątnica

1 łyżka cukru pudru

barwnik żółty

W misie miksera ubić śmietanę z serkiem, dodać cukier. Po zgęstnieniu masy odłożyć kilka łyżek i dodać barwnik w kolorze żółtym. Masą żółta będzie użyta do dekoracji boków i wierzchu tortu.

Składanie tortu:

Masę białą i lemon curd przełożyć do 2 worków cukierniczych z okrągłą tylką lub ściąć worek , pozostawiając mały otwór.

Na każdy nasączony blat nakładać masy w okręgi za pomocą worka, zaczynając od masy białej, następnie lemon curd, potem masa i tak dalej do wypełnienia całej powierzchni. Masy powinny się ze sobą stykać.

Postępować tak samo z każdym kolejnym blatem. Złożony tort schłodzić w lodówce. Masą białą obłożyć cały tort , schłodzić. Następnie udekorować wierzch i boki, nakładając żółtą masę za pomocą małej szpatułki. Do dekoracji użyć cząstki cytryny i ciastka oreo.

Tort schłodzić kilka godzin. Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *