Tarta z domowym budyniem, bananami i słonym karmelem

Wspaniała krucha tarta z domowym budyniem, bananami, bitą śmietaną i słonym karmelem to raj dla podniebienia. Wszystkim smakowała, nawet tym którzy nie jadają słodkości, ale na takie pyszności skusili się i czekali na jeszcze następną porcję. Jeszcze lepsza na drugi dzień, choć nie wiele jej zostało. Pracę warto podzielić na dwa dni. Wieczorem zrobić ciasto, które trzeba odłożyć do schłodzenia i budyń, następnego dnia pozostałe czynności.

Polecam !

Ciasto kruche- składniki

200 g maki pszennej lub po 100 g mąki orkiszowej i pszennej

90 g masła zimnego

30 g smalcu

60 g cukru trzcinowego lub zwyklego

3 łyżki zimnej wody

Ciasto zarobić z wszystkich składników, odstawić do schłodzenia na 1 godzinę lub dłużej. Ciasto rozwałkować na grubość 3 -4 milimetrów, przenieść na blaszkę do tarty o średnicy 22-23 cm posmarowanej dokładnie masłem. Ciasto schłodzić przed pieczeniem około 30 min.

Następnie obciążyć ciasto kulkami do pieczenia lub ryżem wsypanym na papier do pieczenia.

Ciasto podpiec w 180 0 C z termoobiegiem przez 15 min. Potem zdjąć obciążenie i dopiec do złotego koloru jeszcze 10 min w temperaturze 160 0C.

Ciasto pozostawić w blaszce do schłodzenia.

Budyń domowy

400 ml mleka

4 żółtka

70 g cukru

30 g mąki ziemniaczanej

30 g mąki pszennej

ekstrakt z wanilii

Żółtka z cukrem ubić do białości. Zagotować mleko. Do masy wmieszać mąkę i ekstrakt waniliowy, dodać nieco przestudzone mleko. Przelać do garnka i zagotować, cały czas mieszając, aby się budyń nie przypalił. Odstawić do schłodzenie, pokryć folią spożywczą w kontakcie.

Słony karmel

28 g masła

55 g ciemnego cukru

90 g śmietanki 30 %- 36 %

szczypta soli morskiej

W garnuszku roztopić masło, dodać cukier, zagotować kilka minut do zbrązowienia , nie mieszać. Wlać śmietankę, gotować do zgęstnienia 2 min, mieszając. Dodać sól.

Odstawić do schłodzenia. Można przechowywać w lodówce kilka dni.

Śmietana

250 ml śmietanki 30 %- 36 %

1 łyżka cukru pudru

3 łyżki ajerkoniaku

dodatkowo – 3 dojrzałe banany, sok z 1/2 cytryny, orzechy do posypania

Zimną śmietankę ubić mikserem, dodać cukier i ajerkoniak.

Banany pokroić w talarki i skropić cytryną.

Składanie- na spód wykładamy budyń, następnie banany, bita śmietana i karmel. Posypać pokruszonymi orzechami.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *