Precle- kwietniowa Piekarnia

W czasie wirusa też przystępujemy do pieczenie w Piekarni. Jest to wyzwanie łączące miłośników domowych wyrobów i czasu wspólnie spędzonego w kuchni. Oczekiwałam na tę chwilę, zaglądając codziennie na bloga Amber. Chętnie też obserwuję blogi uczestników Piekarni, podziwiam Waszą pracę. PIECZENIE DAJE MOC !

Niech Nam się Piecze!!!!

Dzisiejsze – Precle- wyglądały na dość skomplikowane, ale tak nie było. Są łatwe do wykonania. Chrupiące i bardzo smaczne, zniknęły w kilka chwil. Często będą gościć na naszym stole.

Przepis ze strony Amber

www.kuchennymidrzwiami.pl , w oryginale z bloga Whitney saltandbaker.com/homemade-soft-pretzels/

Składniki na 8 sztuk

1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 1/4 łyżeczki drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego masła zmiękczonego

1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej

W misce miksera połącz ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na kilka minut do wyrośnięcia.
Dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj mikserem aż do połączenia.
Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody do płaskiego naczynia. Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 st Cz termoobiegiem.

Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Rozwałkuj ciasto na linę o długości 60 cm. Przekręć linę do kształtu precla. Postępuj wg. instrukcji zawartej na stronie:

saltandbaker.com/homemade-soft-pretzels


Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w sodowej kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia. Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą.
Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut.

Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i posmaruj każdy stopionym masłem.

Polecam !

Smacznego!
Precle na blogach:
Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i w ogrodzie
Zacisze kuchenne
Tajemnice smaku

22 Replies to “Precle- kwietniowa Piekarnia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *