Ciasto wielkanocne “Ale jajo”

Pyszne, lekkie ciasto dekorowane żelkami Haribo w kształcie jajka sadzonego, poniżej zdjęcie oryginalnego opakowania. Zamiast tego elementu można wykorzystać cząstki brzoskwiń w syropie, wyciętych w kształcie koła, udające żółtko jajka. Ciasto proste do wykonanie z dostępnych w domu składników- jabłek , serków homogenizowanych i galaretki. Warto zrobić, smakuje dzieciom i dorosłym.

Polecam !

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 27 cm:

Biszkopt

2 jajka, osobno białko i żółtko

szczypta soli

66 g cukru kryształu

55 g maki pszennej 450

15 g maki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misie miksera ubić białka solą na pół sztywno , dodać w kilku partiach cukier i po jednym żółtku, cały czas miksować do uzyskania gęstej masy.

Mąki przesiać , dodać do masy jajecznej w trzech partiach i lekko zamieszać szpatułką.

Przygotować blaszkę, wyłożyć dno papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 OC około 10 minut, do suchego patyczka.

Nasączenie

1/2 szklanki wody+ 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka cukru

Masa jabłkowa z galaretką

1 kg jabłek

3 łyżki cukru

1 budyń cytrynowy+ 250 ml wody

1 galaretka cytrynowa

Jabłka obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Przesmażyć z dodatkiem cukru około 30 min.

Budyń rozpuścić w zimnej wodzie, dodać do gotujących się jabłek.

Razem zagotować chwilę. Jabłka zmiksować na gładką masę. Dodać galaretkę w proszku, przestudzić.

Masa biała

200 ml śmietanki 30 % zimnej

340 g serka waniliowego

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

Żelatynę zalać wodą , pozostawić do napęcznienia, ogrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia.

W misie miksera ubić śmietankę na sztywno, dodać cukier i serki. Razem wymieszać , dodać żelatynę rozpuszczoną z kilkoma łyżkami serka.

Pozostawić do lekkiego stężenia w lodówce.

Galaretka

2 galaretki przeźroczyste + 750 ml wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia.

Dodatkowo– żelki Haribo, cząstki brzoskwiń, kilka orzechów pistacjowych.

Składanie ciasta- blat nasączyć, wyłożyć masę jabłkową, pozostawić do stężenia w lodówce na 1/2 godz. Następnie wyłożyć masę białą, umieścić dekorację- żelki lub cząstki brzoskwiń, udekorować orzechami pistacjowymi. Po zastygnięciu polać galaretką.

Odstawić do stężenia na kilka godzin.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *