Chleb dyniowy z żurawiną -grudniowa Piekarnia

Następny wypiek z propozycji Amber do wspólnego pieczenia http://www.kuchennymidrzwiami.pl . Grudniowa propozycja to pyszny, chleb dyniowy z dodatkiem żurawiny. Miękki, nieco słodkawy w smaku, o pięknej barwie i wspaniałym wyglądzie. W moim chlebie w roli głównej dynia piżmowa. Do wypieku można wybrać dynię Hokkaido lub  Butternut . Sposób wiązania-formowania chleba można podejrzeć na blogu Małgosi z Akacjowego Bloga, https://akacjowyblog.blogspot.com/2015/10/jesienny-dyniowy-czasna-bueczki-i-chia.html

Chleb dyniowy z żurawiną
przepis o z bloga – Home baking blog ze zmianami

na dwa chleby o wadze ok. 600 g
Zakwas pszenny
150 g wody
150 g mąki pszennej typu 550
15 g żywego zakwasu żytniego

lub moja wersja z 15 g zakwasu chlebowego żytniego w proszku Dr. Oetker

Składniki z żywym zakwasem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin w temperaturze 25-27 ° C. U minie zakwas suszony dodany razem z porcją drożdży przewidzianą w przepisie. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min.

Przygotowanie dyni
400 g wody
200 g dyni w kawałkach ( bez skóry)

Ugotować kawałki dyni na parze, aż będą miękkie. Następnie odsączyć na sicie, dokładnie zmiksować ugotowane kawałki dyni. Przecier dyniowy pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a potem wstawić go do lodówki.

Bibosz
50 g suszonej żurawiny lub 50 g wiśni
30 g wody do namaczania

Owoce zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 3-4 godziny.

Ciasto właściwe
400 g mąki pszennej typu 550
100 g mąki żytniej typu 1150
315 g zakwasu pszennego
puree z dyni ( powinno być ok. 200 g)
170 g wody
5 g świeżych drożdży
20 g miodu
15 g soli

Zagnieść wszystkie składniki ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Na końcu dodać wiśnie lub żurawinę. Polecam początkowo trochę zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby (przecier dyniowy może mieć różne konsystencję).
Po wyrobieniu pozostawić ciasto do wyrośnięcia( w naoliwionej misce) na 90 minut, złożyć dwa razy – po 30 i 60 minutach.

Wyjąć ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, odciąć 40 g ciasta na patyczki dyniowe i odłożyć na bok. Podzielić pozostałe ciasto na 2 równe kawałki (po około 600 g). Obiema rękami chwycić przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnąć i uderzać w środek. Chwycić pozostałe dwie przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnąć i złożyć jak kopertę z listem w kierunku środka.
Obrócić ciasto, zaokrąglić i pozostawić na 15 minut. Zrobić to samo z drugim kawałkiem ciasta.
Następnie przygotować 2 kółka (średnica ok. 30 cm) z papieru do pieczenia, i 8 sznurków ze sznurka kuchennego o długości około 50 cm i zanurzyć je w oleju. Zawiązać 4 sznury razem z węzłem na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na papierze do pieczenia.
Na każdy kawałek papieru położyć jedną kulę ciasta. Poprowadzić sznurki równomiernie nad kulami ciasta i luźno związać je ze sobą, aby ciasto się podniosło.
Z odłożonego ciasta uformować 2 ogonki dyni, zrobić palcem otwór w kulach ciasta i włożyć łodygi między sznurki. Przykryć bochenki i zostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Chleb dyniowy piecz w temperaturze 250 ° C, zmniejszając temperaturę do 220 ° C. Czas pieczenia ok. 40–45 minut.

Chleb dyniowy na blogach:

12 Replies to “Chleb dyniowy z żurawiną -grudniowa Piekarnia”

    1. Smak rzeczywiście zachwyca, wspólne pieczenie jest świetne. Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na Święta.

  1. Śliczny dyniowy bochenek ze znakomitym miękiszem i nawet ogonek się udał. Dziękuję za wspólne spotkania w 2019 roku i życzę udanych wypieków na Święta oraz cały 2020 rok.

Pozostaw odpowiedź Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *