Muffinki marchewkowe na Halloween

Smaczne, jesienne, marchewkowe muffinki z dodatkiem orzechów, kokosu i oczywiście korzennych przypraw. Szybkie do wykonania. Ozdobione żelkowymi dżdżownicami sprawią naszym dzieciom wiele radości szczególnie w Halloween.

Polecam !

Składniki na 22 muffinki

260 g maki pszennej

3 jajka

200 g cukru

200 ml oleju

250 g startej marchewki

60 g orzechów włoskich

60 g wiórków kokosowych

1 jabłko

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

szczypta soli

Przygotować 2 blaszki do muffin, wyłożyć papilotkami.

Marchewkę zetrzeć na tarce, zważyć odpowiednią ilość. Jabłko również zetrzeć na tarce, odlać powstały sok.

Całe jajka z cukrem ubić w misie miksera na puszysta masę. Dodać olej w kilku porcjach i nadal miksować. Dodać mąkę z przyprawami, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli,wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.

Dodać pozostałe składniki-utartą marchewkę z jabłkiem oraz kokos i pokrojone orzechy, wszystko połączyć szpatułką.

Ciasto porcjować do papilotek za pomocą łyżki do lodów, piec w temp. 160 0 C około 15 minut do suchego patyczka.

Dekoracja

1 op. żelek w kształcie dżdżownic ( Biedronka)

50 g czekolady mlecznej

1 łyżka śmietanki 30 %

Upieczone i przestudzone muffinki ozdobić polewą czekoladową i żelkowymi robakami.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *