Lekkie ciasto z ricottą i owocami

Lekkie ciasto z dodatkiem serka ricotta i oleju. Bardzo szybkie w wykonaniu, ważna aby wszystkie produkty były o temperaturze pokojowej. Płynne składniki nawet lekko ogrzane, co przyczynia się do pulchnej struktury ciasta i braku zakalca. Ciasto w połączeniu z owocami jest mało słodkie, całość dopełnia cytrynowy lukier. Wypiek łatwy do wykonania, należy przestrzegać zaleceń podanych w przepisie.

Polecam !

Składniki

4 jajka duże lub 5 małych

140 g cukru kryształu

450 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g serka ricotta

3/4 szklanki oleju

1 szklanka mleka

Dodatkowo – 200 g owoców mrożonych lub świeżych- truskawki, jagody, maliny, jeżyny + 1 łyżka mąki

Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.

Do misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier, ubijać na wysokich obrotach do powstania gęstej masy jajecznej.

Produkty płynne- olej, mleko i serek ricotta przełożyć do jednego naczynia i lekko ogrzać w kuchence mikrofalowej na 30 s. Masa powinna być lekko ciepła.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.

Do masy jajecznej dodać w kilku partiach ogrzane produkty, cały czas miksować na małych obrotach.

Następnie dodać mąkę z proszkiem w trzech partiach i lekko zamieszać szpatułką. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto przełożyć do formy, piec w temp 160 0 C z termoobiegiem około 40 min, do suchego patyczka.

Ciasto ostudzić i polukrować.

Lukier– 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny , kilka kropli gorącej wody.

Cukier przesiać, połączyć z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gęstej konsystencji. Jeżeli jest zbyt rzadki, należy dodać więcej pudru. Do zbyt gęstego dodać więcej soku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *