
Lekkie ciasto z dodatkiem serka ricotta i oleju. Bardzo szybkie w wykonaniu, ważna aby wszystkie produkty były o temperaturze pokojowej. Płynne składniki nawet lekko ogrzane, co przyczynia się do pulchnej struktury ciasta i braku zakalca. Ciasto w połączeniu z owocami jest mało słodkie, całość dopełnia cytrynowy lukier. Wypiek łatwy do wykonania, należy przestrzegać zaleceń podanych w przepisie.
Polecam !
Składniki
4 jajka duże lub 5 małych
140 g cukru kryształu
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g serka ricotta
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
Dodatkowo – 200 g owoców mrożonych lub świeżych- truskawki, jagody, maliny, jeżyny + 1 łyżka mąki
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier, ubijać na wysokich obrotach do powstania gęstej masy jajecznej.
Produkty płynne- olej, mleko i serek ricotta przełożyć do jednego naczynia i lekko ogrzać w kuchence mikrofalowej na 30 s. Masa powinna być lekko ciepła.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Do masy jajecznej dodać w kilku partiach ogrzane produkty, cały czas miksować na małych obrotach.
Następnie dodać mąkę z proszkiem w trzech partiach i lekko zamieszać szpatułką. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto przełożyć do formy, piec w temp 160 0 C z termoobiegiem około 40 min, do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i polukrować.
Lukier– 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny , kilka kropli gorącej wody.
Cukier przesiać, połączyć z sokiem z cytryny i wodą do uzyskania gęstej konsystencji. Jeżeli jest zbyt rzadki, należy dodać więcej pudru. Do zbyt gęstego dodać więcej soku.

