Ciasto mleczne z brzoskwiniami i śliwkami

Puszyste, lekkie ciasto z dodatkiem mleka i oleju. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wilgotne, wysokie, podzielne. Najlepsze ze świeżymi sezonowymi owocami, szybko znika i rzadko pozostaje na drugi dzień.

Polecam !

Składniki

4 jajka duże

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka oleju rzepakowego, słonecznikowego

450 g maki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Blaszka o wymiarach 25x 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Wszystkie produkty o temperaturze pokojowej.

Do misy miksera wbić całe jajka, dodać cukier, ubijać na wysokich obrotach do powstania gęstej masy jajecznej. Dodać ekstrakt waniliowy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.

Do masy jajecznej dodać w kilku partiach olej, następnie mleko, cały czas miksować na małych obrotach.

Następnie dodać mąkę z proszkiem w trzech partiach i lekko zamieszać szpatułką. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto przełożyć do formy, piec w temp. 160 0 C z termoobiegiem około 40 min, do suchego patyczka.

Ciasto pozostawić do przestudzenia i podawać z cukrem pudrem.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *