
Bardzo zaciekawiła mnie propozycja Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ na wspólne wykonanie Bürli . Tradycyjne szwajcarskie bułki wykonane są na wodzie drożdżowej z winogron, przygotowanie ciasta przebiega w kilku etapach.
Oryginalny przepis zamieściła na swoim blogu Zorra . Podjęłam wyzwanie i dołączyłam do wspólnego pieczenia we wrześniowej Piekarni.
Niech Nam się upiecze!
Woda drożdżowa to naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnieć drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja następuje po kilku dniach 2 – 3 pod wpływem ciepła. Woda powinna fermentować w temp 25-30 stopni C.
Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody
Wszystkie składniki należy umieścić w litrowym słoju lub dużej butelce PET. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Raz dziennie wstrząsnąć zawartością i ostrożnie otworzyć. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postawić ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Woda jest gotowa do użycia, kiedy się pieni i ma przyjemny owocowy zapach.
Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550
Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozostawić na noc do fermentacji w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
50 g mąki pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli
Następnego dnia do misy robota dodać zaczyn, mąkę, wodę i drożdże. Wyrabiać ciasto przez 4 minuty, a następnie odstawić na 15 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryć ciasto i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce, składać je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podzielić ciasto na 10 równych kawałków( u mnie 16 mniejszych porcji). Uformować na kształt bułek, ułożyć na blaszce, tak aby się stykały.
Pozostawić w pokojowej temperaturze do wyrastania od 45 do 75 minut w zależności od aktywności wody drożdżowej.
Piecz w temperaturze 230 ° C z funkcją pary lub wstawić na dno piekarnika blaszkę z parującą wodą. Czas pieczenia około 30 min, po 15 minutach otworzyć piekarnik i wypuścić parę.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!

Piękne bułęczki 🙂
Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Basia
Smakowicie wyglądają Twoje bułeczki.
Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Miło piec w dobrym towarzystwie. Pozdrawiam
Basia
Miło piec w dobrym towarzystwie. Pozdrawiam
Basia
Wspaniale wyglądają, kuszą by je upiec jeszcze raz!
Do następnego 🙂
Miło piec w dobrym towarzystwie. Pozdrawiam
Basia
Piękny miękisz i kolor skórki. Pozdrawiam z wrześniowej Piekarni 🙂
Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
Basia
Piękne bułki, dziękuję za wrześniowe wypiekanie 🙂
Dziękuję za wspaniały czas spędzony z Wami. Pozdrawiam Basia
Basiu, pięknie wyszły Twoje zrośnięte bułeczki:-) Do kolejnego wypiekania!:-)
Miło piec w dobrym towarzystwie.
Pozdrawiam Basa
Thanks for nice comment.
Barbara
Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?