Bułki Bürli – wrześniowa Piekarnia

Bardzo zaciekawiła mnie propozycja Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ na wspólne wykonanie Bürli . Tradycyjne szwajcarskie bułki wykonane są na wodzie drożdżowej z winogron, przygotowanie ciasta przebiega w kilku etapach.

Oryginalny przepis zamieściła na swoim blogu Zorra . Podjęłam wyzwanie i dołączyłam do wspólnego pieczenia we wrześniowej Piekarni.

Niech Nam się upiecze!

Woda drożdżowa to naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnieć drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja następuje po kilku dniach 2 – 3 pod wpływem ciepła. Woda powinna fermentować w temp 25-30 stopni C.

Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody

Wszystkie składniki należy umieścić w litrowym słoju lub dużej butelce PET. Naczynie szczelnie zamknąć i trzymać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Raz dziennie wstrząsnąć zawartością i ostrożnie otworzyć. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postawić ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Woda jest gotowa do użycia, kiedy się pieni i ma przyjemny owocowy zapach.

Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550

Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozostawić na noc do fermentacji w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
50 g mąki pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli

Następnego dnia do misy robota dodać zaczyn, mąkę, wodę i drożdże. Wyrabiać ciasto przez 4 minuty, a następnie odstawić na 15 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryć ciasto i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce, składać je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podzielić ciasto na 10 równych kawałków( u mnie 16 mniejszych porcji). Uformować na kształt bułek, ułożyć na blaszce, tak aby się stykały.
Pozostawić w pokojowej temperaturze do wyrastania od 45 do 75 minut w zależności od aktywności wody drożdżowej.
Piecz w temperaturze 230 ° C z funkcją pary lub wstawić na dno piekarnika blaszkę z parującą wodą. Czas pieczenia około 30 min, po 15 minutach otworzyć piekarnik i wypuścić parę.

Ostudzić na kratce.


Smacznego!

16 Replies to “Bułki Bürli – wrześniowa Piekarnia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *