
Tort z musem truskawkowym, galaretką z truskawkami i żelką. Ozdobiony cząstkami owoców i okruszkami z ciasta szpinakowego. Lekki, mocno truskawkowy, po prostu pycha. Do przygotowania tortu wykorzystano masę z przepisu” Truskawkowy przysmak”
Biszkopt z 4 jajek wg. przepisu
http://mojaakademiasmaku.pl/2019/06/04/truskawkowy-przysmak/
Mus truskawkowy z przepisu
http://mojaakademiasmaku.pl/2019/06/04/truskawkowy-przysmak/
Galaretka – 2 galaretki truskawkowe + 700 ml wody, truskawki w plastrach.
Żelka na wierzch- 3 łyżki galaretki , 100 g truskawek razem zmiksowanych.
Składanie-blat biszkoptowy, 1/2 musu truskawkowego, galaretka z plastrami truskawek, 1/2 musu truskawkowego, blat , żelka, dekoracja.


Ciasto wygląda wspaniale, tak też musi smakować!
Cudowny smak lata. Pozdrawiam.
Niebardzo rozumiem jak zrobic żelke. 3 łyżki SUCHEJ? galaretki zmiksować z truskawkami?
Witam,
Należy dodać galaretkę stężałą, nie w proszku. 3 łyżki odebrane z żelki, którą dajemy w środek tortu.
Wystarczy zmiksować świeże owoce z galaretką. Tą glazurą pokrywamy tort. Zamiast owoców można dać sok Kubuś o smaku truskawkowym.Ale wtedy 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody.
Pozdrawiam
Basia