Truskawkowy przysmak

Letnie, smaczne ciasto z wykorzystaniem truskawek. Puszysty biszkopt z lekką masą przypominającą ptasie mleczko, cudowny, świeży smak truskawek z budyniem i śmietanką. Całość dopełnia galaretka z połówki świeżych truskawek.

Po prostu pycha!

Składniki na biszkopt

3 jajka

100 g cukru drobnego

75 g mąki pszennej

30 g maki ziemniaczanej

szczypta soli

Przygotować blaszkę o wymiarach 21 cm x 21 cm. Wyłożyć spód papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, dodawać po łyżce cukru kryształu. Dodać żółtka do połączenia składników.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać. Dodać do masy jajecznej w trzech partiach, lekko mieszać szpatułką.

Piec w temp. 160 0 C z termoobiegiem lub bez termoobiegu w 180 0 C, do suchego patyczka , około 15 minut. Biszkopt po upieczeniu pozostawić na chwilę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Ciasto przestudzić.

Masa truskawkowa

1 budyń malinowy z cukrem

500 ml zimnego mleka

330 ml śmietany 30 %

200 g truskawek

1 łyżka żelatyny + 50 ml zimnej wody

2 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki soku z cytryny

Ugotować budyń malinowy, przykryć na styk folią spożywczą. Wystudzić. Budyń można przetrzeć przez metalowe sitko, dla uzyskania gładkiej konsystencji.

Truskawki zmiksować blenderem na mus, pozostawiając małe kawałki owoców. Dodać sok z cytryny.

Przygotować masę żelatynową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia na 10 minut. Ogrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia masy. Nie można żelatyny zagotować.

Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder, budyń w kilku partiach. Razem lekko zmiksować. Do rozpuszczonej masy żelatynowej dodać mus truskawkowy. Dodać do masy, lekko zmiksować. Odstawić do schłodzenia.

Dodatkowo

2 galaretki truskawkowe + 750 ml wody

300 g truskawek

Do nasączenia biszkoptu- 50 ml wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru.

Przygotować galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia.

Truskawki przeciąć na połówki.

Składanie ciasta

Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę truskawkową, odstawić na chwilę do stężenia. Na masę wylać 1/2 lekko stężałej galaretki, odstawić na chwilę do lodówki. Na galaretce poukładać połówki truskawek, zalać pozostałą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *