
Szybki i pyszny deser z musem truskawkowym, podany w małych pucharkach do monoporcji . Wykonanie deseru zajmuje bardzo mało czasu, a efekt wizualny znakomity. Aksamitny, waniliowy smak przełamany musem ze świeżych truskawek. Pojemniki do monoporcji dostępne są w sprzedaży internetowej.
Polecam !
Składniki
330 ml śmietany 30 %
100 ml mleka 3,2 %
60 g cukru drobnego
2 łyżeczki żelatyny + 50 ml mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić do napęcznienia. Ogrzać w kuchence mikrofalowej 15 s do uzyskania płynnej konsystencji. Nie można żelatyny zagotować , bo straci swoje właściwości.
Do garnuszka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, ogrzewać do rozpuszczenia się cukru, odstawić. Dodać żelatynę, wymieszać.
Przelać do pojemników na monoporcje do 3/4 wysokości. Z podanych składników można uzyskać 12 małych porcji (50 ml ).
Deser schłodzić w lodówce około 2 godzin.
Mus truskawkowy
400 g truskawek
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody
Do dekoracji – cząstki truskawek, listki mięty.
Truskawki pokroić w cząstki, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować, blenderem zmiksować. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotować, odstawić do przestudzenia. Nie gotować zbyt długo, bo straci kolor.
Do każdej porcji dodać mus truskawkowy, ozdobić cząstkami owoców i listkami mięty.
Smacznego.


Kochamy Panna Cotte z musem ze świeżych owoców! Pycha!
Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam.