Panna cotta z musem truskawkowym- monoporcja

Szybki i pyszny deser z musem truskawkowym, podany w małych pucharkach do monoporcji . Wykonanie deseru zajmuje bardzo mało czasu, a efekt wizualny znakomity. Aksamitny, waniliowy smak przełamany musem ze świeżych truskawek. Pojemniki do monoporcji dostępne są w sprzedaży internetowej.

Polecam !

Składniki

330 ml śmietany 30 %

100 ml mleka 3,2 %

60 g cukru drobnego

2 łyżeczki żelatyny + 50 ml mleka

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić do napęcznienia. Ogrzać w kuchence mikrofalowej 15 s do uzyskania płynnej konsystencji. Nie można żelatyny zagotować , bo straci swoje właściwości.

Do garnuszka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, ogrzewać do rozpuszczenia się cukru, odstawić. Dodać żelatynę, wymieszać.

Przelać do pojemników na monoporcje do 3/4 wysokości. Z podanych składników można uzyskać 12 małych porcji (50 ml ).

Deser schłodzić w lodówce około 2 godzin.

Mus truskawkowy

400 g truskawek

3 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki soku z cytryny

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka zimnej wody

Do dekoracji – cząstki truskawek, listki mięty.

Truskawki pokroić w cząstki, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować, blenderem zmiksować. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, zagotować, odstawić do przestudzenia. Nie gotować zbyt długo, bo straci kolor.

Do każdej porcji dodać mus truskawkowy, ozdobić cząstkami owoców i listkami mięty.

Smacznego.

2 Replies to “Panna cotta z musem truskawkowym- monoporcja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *