Rolada z owocową galaretką

 

Szybki, lekki, wiosenny wypiek na rodzinny podwieczorek.  Łatwy do wykonania. Biszkopt i  masa śmietankowa z dodatkiem  owocowej galaretki. Jako dodatek do  galaretki  najlepiej  sprawdzają się truskawki i maliny. Można wykonać również roladę bez owoców, ale to już zupełnie inny smak.

Polecam !

Składniki

Ciasto biszkoptowe

4 jajka

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

60 g cukru drobnego

50 g maki pszennej typ 405

50 g mąki ziemniaczanej

3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia

Przygotować  dużą blaszkę 43 x 34 cm ( z wyposażenia piekarnika), wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać. W misie miksera ubić białka z dodatkiem wody i soli. Do sztywnej piany  dodawać w kilku partiach cukier, nadal ubijać, dodać  żółtka.

Do masy dodać  sypkie składniki i mieszać szpatułką, aby piana nie opadła.

Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać.  Piec w 160 O C termoobiegiem lub 180 O C bez termoobiegu około 12 minut, sprawdzić patyczkiem. Nie piec zbyt długo, tylko do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt  zaraz po wyjęciu z piekarnika  przykryć zwilżoną ściereczką kuchenną.  Ciasto zwinąć na wałku  w rulon.

Odstawić do przestudzenia.

Galaretka owocowa 

1 galaretka truskawkowa

30 ml  wody

1 łyżka dżemu truskawkowego

owoce- 125 g mrożonych  malin, 5-6 szt. świeżych lub mrożonych  truskawek

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać dżem i pokrojone w cząstki truskawki i całe maliny. Odstawić do stężenia.

Masa

300 ml  śmietany kremówki 30 %, 36 %

125 g  serka mascarpone

4 łyżki  cukru pudru

1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody

Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić do spęcznienia. Rozpuścić masę żelatynową na parze lub w kuchence mikrofalowej.

Ubić mikserem  śmietanę z dodatkiem mascarpone, dodać cukier puder. Do masy  żelatynowej dodać kilka łyżek ubitej śmietany, wymieszać. Całość dodać do ubitej  masy, mieszać mikserem. Dodać stężałą galaretkę ,  delikatnie wymieszać. 

Biszkoptu rozwinąć,  zdjąć ściereczkę, wyłożyć masę na całą powierzchnię, wyrównać. Zwinąć roladę delikatnie odrywając papier do pieczenia.

Ciasto zawinąć w folię i odstawić do schłodzenia na 3-4 godziny.

Posypać  cukrem pudrem, udekorować świeżymi owocami.

 

Smacznego !

 

.

 

 

2 Replies to “Rolada z owocową galaretką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *