Lekkie, chrupiące gofry z dodatkiem domowej konfitury, ubitej śmietany, świeżych owoców to szybki i prosty deser. W sam raz na coś słodkiego dla niespodziewanych gości, ponieważ zwykle wszystkie produkty znajdują się pod ręką. Przygotowanie chrupiących gofrów wymaga dobrej gofrownicy o dużej mocy, przynajmniej 1000 W. Gofry mogą stanowić zamiennik pieczywa do wytrawnych kanapek, wówczas w przepisie pomijamy cukier, dodając szczyptę soli więcej.
Polecam !
Składniki
2 szklanki mąki pszennej typ 405
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru drobnego
80 ml płynnego, zimnego masła lub oleju
2 jajka ( osobno żółtko i białko)
szczypta soli
Do miski wlać składniki płynne, dodać przesianą mąkę, proszek, cukier, zimne roztopione masło. Wszystko razem ubić blenderem. Odstawić na 5-10 minut.
Rozgrzać gofrownicę.
Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Pianę dodawać w małych porcjach do masy i delikatnie mieszać szpatułką.
Nakładać porcję ciasta chochelką, piec do złotego koloru 3-4 minuty.
Podawać z dodatkami lub tylko z cukrem pudrem.
Smacznego !