Gofry chrupiące

 

 

 

Lekkie, chrupiące gofry z dodatkiem domowej konfitury, ubitej śmietany, świeżych owoców to szybki i prosty deser.  W sam raz na coś słodkiego dla niespodziewanych gości, ponieważ zwykle wszystkie produkty  znajdują się pod ręką. Przygotowanie  chrupiących gofrów  wymaga   dobrej      gofrownicy  o dużej mocy, przynajmniej 1000 W.  Gofry mogą stanowić zamiennik pieczywa do wytrawnych kanapek, wówczas w przepisie pomijamy cukier, dodając szczyptę soli więcej.

Polecam !

Składniki

2 szklanki mąki pszennej typ 405

1 szklanka wody gazowanej

1 szklanka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru drobnego

80 ml płynnego, zimnego  masła lub oleju

2 jajka ( osobno żółtko i białko)

szczypta soli

Do miski wlać składniki płynne, dodać przesianą mąkę,  proszek, cukier, zimne roztopione masło. Wszystko razem ubić blenderem. Odstawić na 5-10 minut.

Rozgrzać gofrownicę.

Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Pianę dodawać w małych porcjach do masy i  delikatnie mieszać szpatułką.

Nakładać porcję ciasta chochelką, piec do złotego koloru 3-4 minuty.

Podawać z dodatkami lub tylko z cukrem pudrem.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *