Cytrynowa tarta na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej. Lekko kwaśny smak nadzienia przełamany słodyczą bezy opalanej palnikiem. Polecana dla miłośników lemon curd. Migdałowe kruche ciasto można wykorzystać do zrobienia babeczek i tarteletek.
Tarta łatwa w przygotowaniu.
Polecam !
Kruche ciasto
200 g mąki pszennej
50 g maki migdałowej
50 g cukru pudru
125 g zimnego masła
1 małe jajko
szczypta soli
Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, dodać mąkę migdałową, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Mieszać końcówką do ciasta drożdżowego do uzyskania kruszonki. Dodać jajko. Krótko zagniatać. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić do schłodzenia w lodówce ok. 60 min.
Przygotować formę do tarty lub rant średnicy 20 cm, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć nim blaszkę. Ciasto schłodzić ponownie 30 min.
Przygotować papier do pieczenia i do obciążenia tarty- groch, fasolę, ryż lub kulki ceramiczne.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i na nim umieścić obciążenie.
Piec nagrzać do w temp. 220 O C, zmniejszyć temp. do 200 O C i piec 15 minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zdjąć obciążenie, następnie obniżyć temp. do 180 O C i podpiekać do złotego koloru 5 – 8 min.
Nadzienie cytrynowe
2 jajka
150 ml śmietanki 30 %
60 g cukru
80 ml soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
15 g mąki ziemniaczanej
Jajka z cukrem ubić trzepaczką lub mikserem, dodać śmietanę, sok, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną,. Wszystko razem wymieszać, wlać na podpieczony spód. Zapiec w temp. 170 O C na dolnej półce – 20 minut.
Wyjąć, wystudzić.
Beza
2 białka
80 g cukru kryształu
kilka kropel soku z cytryny
Białka z dodatkiem cukru ubić na parze do rozpuszczenia się kryształków. Zdjąć z pary. Następnie ubić mikserem do schłodzenia oraz uzyskania lśniącej bezy.
Bezę przełożyć do szprycy, ozdobić tatrę.
Opalić palnikiem lub dać na chwilę do piekarnika z funkcja grilla na najniższej temp. Obserwować podczas pieczenia, bo szybko się pali.
Smacznego !
Apetycznie się prezentuje a ja strasznie lubię tarty;)
Witam. Dziękuję za komentarz.