Tarta cytrynowa na migdałowym spodzie

 

 

Cytrynowa tarta na kruchym cieście z dodatkiem  mąki migdałowej.  Lekko kwaśny smak nadzienia  przełamany słodyczą bezy opalanej palnikiem. Polecana dla miłośników  lemon curd. Migdałowe kruche ciasto można  wykorzystać do zrobienia babeczek i tarteletek.

 Tarta łatwa w przygotowaniu.

Polecam !

Kruche ciasto

200 g mąki pszennej

50 g maki  migdałowej

50 g cukru pudru

125 g zimnego masła

1 małe jajko

szczypta soli

Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, dodać mąkę migdałową, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Mieszać końcówką do ciasta drożdżowego do uzyskania kruszonki. Dodać jajko.  Krótko zagniatać. Ciasto zawinąć w folię spożywczą   i pozostawić do schłodzenia w lodówce ok. 60 min.

Przygotować formę do tarty lub rant średnicy  20 cm, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyłożyć  nim blaszkę. Ciasto schłodzić ponownie 30 min.

Przygotować papier do pieczenia i do obciążenia tarty- groch, fasolę, ryż lub kulki ceramiczne.

Na ciasto położyć papier do pieczenia i na nim umieścić obciążenie.

Piec  nagrzać do w temp. 220 O C, zmniejszyć temp. do 200 O C i piec 15 minut. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, zdjąć obciążenie, następnie obniżyć  temp. do 180 O C i podpiekać  do złotego koloru 5 – 8 min.

Nadzienie cytrynowe

2 jajka

150 ml śmietanki 30 %

60 g cukru

80 ml soku z cytryny

skórka z 1 cytryny

15 g mąki ziemniaczanej

Jajka z cukrem ubić  trzepaczką lub mikserem, dodać śmietanę, sok, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną,. Wszystko razem wymieszać, wlać na podpieczony spód.  Zapiec w temp. 170 O C  na dolnej półce – 20 minut.

Wyjąć, wystudzić.

Beza

2 białka

80 g cukru kryształu

kilka kropel soku z cytryny

Białka  z dodatkiem cukru ubić na parze do rozpuszczenia się kryształków.  Zdjąć z pary. Następnie ubić mikserem do schłodzenia  oraz  uzyskania lśniącej bezy.

Bezę przełożyć do szprycy, ozdobić tatrę.

Opalić palnikiem lub dać na chwilę do piekarnika z funkcja grilla na najniższej temp. Obserwować podczas pieczenia, bo szybko się pali.

Smacznego !

 

2 Replies to “Tarta cytrynowa na migdałowym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *