Pączki nadziewane lemon curd

 

Szybkie do wykonania pączki z serka waniliowego nadziewane moim ulubionym lemon card. Nie wymagają dużego nakładu pracy, najlepsze do zjedzenia zaraz po przygotowaniu.  Lemon card to cytrynowy  krem, który można wykorzystać  jako  nadzienie do tarty, babeczek , do masy cytrynowej, lekko kwaśny o intensywnym cytrynowym  smaku. Krem  można przechowywać w lodówce kilka dni w słoiku.

Polecam !

Składniki  na lemon curd

2 jajka

2 żółtka

160 g cukru

80 g masła

2 cytryny- sok i skórka

1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej + 30 ml wody

W naczyniu rozmieszać jajka, dodać cukier, masło,sok z cytryny, skórkę otartą z cytryn. Ogrzewać do połączenia się składników na małym ogniu,  dodać mąkę ziemniaczaną, lekko zagotować do zgęstnienia, cały czas mieszać krem blenderem aby nie powstały grudki. Krem przetrzeć przez sitko dla uzyskania jedwabistej konsystencji.

Card przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

Składniki na pączki

450 g serka waniliowego

4 jajka

325 g maki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka wódki

ew. ekstrakt waniliowy-  1 łyżeczka

Dodatkowo

olej do głębokiego smażenia z dodatkiem 1/4 kostki smalcu

termometr kuchenny

cukier puder do posypania pączków

W misce rozmieszać trzepaczką  jajka.  Dodać serek waniliowy, przesianą mąkę w kilku partiach z dodatkiem proszku do pieczenia, sól i alkohol. Dodatek wódki zapobiega wchłanianiu tłuszczu przez pączki  podczas smażenia.

Ciasto odstawić  na 15 min.

Do szerokiego naczynia wlać olej , dodać smalec. Tłuszcz ogrzewać do temp. 175 0 C , sprawdzać za pomocą termometru kuchennego lub plasterka surowego ziemniaka wrzuconego do naczynia. Ziemniak  powinien się smażyć na złoty kolor.

Ciasto porcjować łyżką metalową do  lodów, nie nabierając pełnej. Łyżkę maczać w gorącym  tłuszczu. Pączki smażyć do złotego koloru.

Nadziewać  kremem cytrynowym za pomocą strzykawki lub tylki do nadziewania pączków. Krem można również podać osobno do konsumowania razem z pączkami.

Pączki posypać lekko cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *