Tort z musem czekoladowym i gruszkami /bez glutenu/

Wykwintny tort dla miłośników czekolady i gruszek. Na spodzie brownies z migdałami i orzechami, gruszkami z syropu i musem  z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Ozdobiony zielonymi  chipsami z gruszek,  oprószony kakao. Efektowny, elegancki o różnych teksturach, zachwyci wszystkich gości imieninowej czy świątecznej imprezy.

Dekorację tortu- chipsy gruszkowe-  należy wykonać dzień wcześniej aby dobrze  wyschły i przygotować również  owoce w syropie. Przygotowanie tortu wymaga trochę pracy ale warto.

Polecam!

Brownies z migdałami i orzechami

130 g masła

220 g czekolady gorzkiej

32 g kakao

4 całe jajka

250 g cukru kryształu

100 g mielonych migdałów

75 g orzechów włoskich

Przygotować blaszkę tortownicę o śr. 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło z czekoladą roztopić w rondelku. Odstawić do przestudzenia. Jajka z cukrem ubić trzepaczką , dodać płynną czekoladę , kakao , mączkę migdałową i pokrojone orzechy. Razem wszystko zamieszać.

Piec w temp. 175 0 C – 30-35 min. Ciasto powinno być lepkie i sprężyste.

Gruszki w syropie

4 dojrzałe gruszki – lukasówki

600 ml wody

100 g cukru

sok z 1/2 cytryny

1/2 laski wanilii lub  1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać połówki gruszek. Gotować około 15 min. , pozostawić w zalewie do przestudzenia.

Chipsy z gruszki do dekoracji

1 gruszka zielona, twarda

kilka łyżeczek  cukru kryształu

barwnik spożywczy w kolorze zielonym i żółtym- po 1 kropli

Gruszkę pokroić na cienkie plastry , barwniki wymieszać do uzyskania seledynowe koloru. Pędzelkiem pomalować  każdy plaster gruszki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po  1/2 łyżeczki cukru na każdy chips. Suszyć w piekarniku z każdej strony po 8 min – w 200 0 C. Obrócić na drugą stronę, pomalować i posypać cukrem.

Obserwować aby plastry się nie spaliły.

Wyciągnąć z pieca i przełożyć na czysty papier.

Mus czekoladowy

660 ml śmietanki 30 %

200 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

2 łyżki rumu lub wódki

Żelatynę zalać wodą, pozostawić do napęcznienia.

Do 200 ml śmietanki dodać żelatynę  ogrzać w rondelku, nie można zagotować. Odstawić , dodać po chwili pokrojone czekolady. Wymieszać. Przestudzić .

Pozostałą śmietanę ubić mikserem na pół- sztywno, dodać płynną czekoladę w kilku partiach, lekko wymieszać na najmniejszych obrotach. Dodać rum.

Odstawić mus do schłodzenia.

Blat  nasączyć lekko syropem z gruszek. Wyłożyć 1/3 musu, następnie połówki   gruszek, dobrze odsączone na ręczniku papierowym. Pozostała część musu, dokładnie wyrównać.

Odstawić do schłodzenia na 12 godzin. Przed podaniem wierzch  posypać kakao, udekorować  chipsami z gruszki.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *