Wykwintny tort dla miłośników czekolady i gruszek. Na spodzie brownies z migdałami i orzechami, gruszkami z syropu i musem z czekolady gorzkiej oraz mlecznej. Ozdobiony zielonymi chipsami z gruszek, oprószony kakao. Efektowny, elegancki o różnych teksturach, zachwyci wszystkich gości imieninowej czy świątecznej imprezy.
Dekorację tortu- chipsy gruszkowe- należy wykonać dzień wcześniej aby dobrze wyschły i przygotować również owoce w syropie. Przygotowanie tortu wymaga trochę pracy ale warto.
Polecam!
Brownies z migdałami i orzechami
130 g masła
220 g czekolady gorzkiej
32 g kakao
4 całe jajka
250 g cukru kryształu
100 g mielonych migdałów
75 g orzechów włoskich
Przygotować blaszkę tortownicę o śr. 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło z czekoladą roztopić w rondelku. Odstawić do przestudzenia. Jajka z cukrem ubić trzepaczką , dodać płynną czekoladę , kakao , mączkę migdałową i pokrojone orzechy. Razem wszystko zamieszać.
Piec w temp. 175 0 C – 30-35 min. Ciasto powinno być lepkie i sprężyste.
Gruszki w syropie
4 dojrzałe gruszki – lukasówki
600 ml wody
100 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać połówki gruszek. Gotować około 15 min. , pozostawić w zalewie do przestudzenia.
Chipsy z gruszki do dekoracji
1 gruszka zielona, twarda
kilka łyżeczek cukru kryształu
barwnik spożywczy w kolorze zielonym i żółtym- po 1 kropli
Gruszkę pokroić na cienkie plastry , barwniki wymieszać do uzyskania seledynowe koloru. Pędzelkiem pomalować każdy plaster gruszki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po 1/2 łyżeczki cukru na każdy chips. Suszyć w piekarniku z każdej strony po 8 min – w 200 0 C. Obrócić na drugą stronę, pomalować i posypać cukrem.
Obserwować aby plastry się nie spaliły.
Wyciągnąć z pieca i przełożyć na czysty papier.
Mus czekoladowy
660 ml śmietanki 30 %
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody
2 łyżki rumu lub wódki
Żelatynę zalać wodą, pozostawić do napęcznienia.
Do 200 ml śmietanki dodać żelatynę ogrzać w rondelku, nie można zagotować. Odstawić , dodać po chwili pokrojone czekolady. Wymieszać. Przestudzić .
Pozostałą śmietanę ubić mikserem na pół- sztywno, dodać płynną czekoladę w kilku partiach, lekko wymieszać na najmniejszych obrotach. Dodać rum.
Odstawić mus do schłodzenia.
Blat nasączyć lekko syropem z gruszek. Wyłożyć 1/3 musu, następnie połówki gruszek, dobrze odsączone na ręczniku papierowym. Pozostała część musu, dokładnie wyrównać.
Odstawić do schłodzenia na 12 godzin. Przed podaniem wierzch posypać kakao, udekorować chipsami z gruszki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!