Szarlotka z gruszkami i orzechową kruszonką

 

W sezonie jesiennym nie może zabraknąć szarlotki.  Na ucieranym spodzie z  dodatkiem  gruszek, cynamonu i dużej ilości  orzechowej kruszonki. Pyszna  i  szybka do wykonania. Do szarlotki nadają się jabłka słodkich odmian-ligol, champion,  papierówka. Najlepiej smakują odmiany nieco kwaśniejsze- szara reneta, antonówka, gloster. Zwykle do szarlotki używam  dwóch  odmian jabłek,   wpływa to  na  konsystencję nadzienia, a  dodatek gruszek podbija jeszcze jej smak.

Polecam !

Składniki

Ucierany spód

150 g masła

125 g cukru

225 g maki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło z cukrem ubić mikserem , dodać po jednym jajku i nadal ubijać, mąkę z proszkiem przesiać, dodawać w kilku partiach do masy, lekko miksować  na najmniejszych obrotach  lub wymieszać szpatułką. Dodać mleko, lekko wymieszać. Ciasto podczas ucierania może się rozwarstwić, dodatek mąki likwiduje tą sytuację.

Nadzienie jabłkowo – gruszkowe

5 jabłek do szarlotki

3 gruszki dojrzałe

2 łyżki cukru ciemnego

1 płaska łyżka maki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

sok z połowy cytryny, skórka  z cytryny

Jabłka pokroić w duże cząstki, skropić sokiem z cytryny, przesmażyć krótko (kilka min.) z dodatkiem cukru i cynamonu. Dodać skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną, zagotować. Odstawić do przestudzenia.

Do jabłek dodać pokrojone na cząstki gruszki. Razem wymieszać.

Kruszonka

120 g cukru brązowego

110 g masła miękkiego

120 g mąki pszennej

70 g pokrojonych orzechów

W misie  miksera umieścić  wszystkie składniki, mieszać krótko  do uzyskania kruszonki. Odstawić.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Następnie nadzienie jabłkowo-gruszkowe i kruszonka. Pieczemy  w temp 160 0 C około 40 min. do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.

Smacznego !

2 Replies to “Szarlotka z gruszkami i orzechową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *