Sernik wyśmienity

Wyśmienity sernik  bez spodu z dodatkiem wanilii i ubitej śmietany. Pieczony w parze. Puszysty, lekki sernik rozpływający się w ustach. Moja rodzinka nie lubi bakalii w serniku, więc bez dodatków. Najlepszy na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce. 

Polecam !

1 kg sera białego z wiaderka ( dobrej jakości)

200 g cukru kryształu

8 jajek

200 g masła

200 ml śmietanki 30 %

ziarna z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 op. budyniu waniliowego

5 płaskich  łyżek kaszy manny

ew. bakalie 1/2 szklanki- rodzynki, skórka pomarańczowa

Składniki powinny być w temp. pokojowej. Śmietana zimna z lodówki.

Dekoracja 

ubita śmietana  30%, cukier puder

Dno tortownicy-  26 cm  wyłożyć papierem do pieczenia.

Zagotować wodę w czajniku, przygotować  płaskie naczynie żaroodporne lub blaszkę. Naczynie z wodą należy umieścić na dnie piekarnika. Parująca woda  wpływa na lepszą konsystencję sernika.

Śmietanę zimną ubić mikserem na sztywno.

Ubić białka na pianę.

Masło, żółtka, cukier ubić krótko  mikserem, dodać ser z wiaderka, wanilię, kaszę mannę i budyń. Zmiksować delikatnie, tylko do połączenia się składników. Im krócej, tym lepiej. Zapobiegnie to  opadaniu ciasta.

Do masy dodajemy w kilku partiach śmietanę, białka i lekko mieszamy szpatułką.

Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy.

Pieczemy z termoobiegiem 10 min w 170 0 C, potem obniżamy temp. do 150 0 C, pieczemy jeszcze 50 min, na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wrzącą wodą.

Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Odstawiamy zimne ciasto do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy sernik bitą śmietaną lub tylko cukrem pudrem.

Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *