Rolada serowa z mięsem i pieczarkami

Wytrawna rolada na  serowym cieście z nadzieniem mięsno-  pieczarkowym.  Smakuje wyśmienicie na gorąco  z barszczem  jako samodzielne danie obiadowe. Roladę należy pokroić w plastry i lekko podpiec  w piekarniku.   Na zimno jako dodatek do  imprezowych sałatek i tzw. ”zimnej płyty”.   Wszystkim smakowało to danie.

Przepis   pochodzi  od  Pani  Dorotki z Tarnowa. Dziękuję. 

Polecam.

Ciasto serowe

4 białka

300 g sera żółtego gouda

4 łyżki  majonezu

szczypta soli, pieprz

Białka  z dodatkiem soli  ubić  mikserem na sztywną pianę. Ser żółty zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać do białek ser, majonez,  pieprz i lekko wymieszać szpatułką. Blaszkę o wymiarach 41 x33 cm, wyłożyć papierem  i lekko  posmarować papier olejem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 150 0 C około 20 minut.

Gorące ciasto  zwinąć jak roladę, zdejmując papier do pieczenia. Pozostawić do przestudzenia.

Farsz

500 g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

600 g mięsa mielonego  z łopatki

4 żółtka

1 łyżka zielonej pietruszki

1 marchewka pokrojona w paski.

przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn, papryka ostra, zioła prowansalskie, inne- tak jak do mięsa mielonego

Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn. Przesmażyć na maśle, do odparowania płynu. Dodać  sól i pieprz do smaku.

Do mięsa mielonego dodać pieczarki, przyprawy, żółtka, pietruszkę. Dobrze razem wymieszać. Farsz powinien być dobrze doprawiony.

Roladę delikatnie rozwinąć na papierze do pieczenia. Wyłożyć farsz, ułożyć na nim paski marchewki. Zwinąć  za pomocą papieru  w roladę.

Przełożyć na blaszkę. Piec w  160 0 C około   1 godzinę. Przed końcem pieczenia papier lekko rozchylić  dla uzyskania koloru.

Pozostawić na kilka minut w piekarniku, wyłączyć piec.

Wyciągnąć z  pieca.

Roladę ostudzić, podawać na gorąco lub zimno.

Przechowywać w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *