Jeżynowe ptasie mleczko -bez pieczenia

Ptasie mleczko ze świeżymi jeżynami z własnego ogródka. Łatwe ciasto bez pieczenia. Spód z biszkoptów, owocowe  ptasie mleczko i żelka jeżynowa.  Prawdziwy rarytas o lekko kwaskowatym smaku  i pięknym kolorze. 

Polecam.

Żelka jeżynowa

400 g jeżyn

1 łyżka cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 galaretka w kolorze czerwonym- truskawkowa, wiśniowa

Do rondelka dać jeżyny i cukier, sok z cytryny, ogrzać do zagotowania. Zestawić, dodać galaretkę w proszku i razem wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem,  następnie przetrzeć przez metalowe sitko, aby pozbyć się pestek.

Wlać do formy silikonowej o średnicy 21 cm wyłożonej folią spożywczą, odstawić do lodówki do stężenia.

 Jeżynowe  ptasie mleczko 

400 g jeżyn

2 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 galaretka  w kolorze czerwonym- truskawkowa, wiśniowa

2 łyżeczki żelatyny

330 ml śmietanki 30 %

300 g serka waniliowego homogenizowanego

Do rondelka wsypać jeżyny, cukier, dodać sok z cytryny, ogrzać do zagotowania. Zestawić, dodać galaretkę w proszku i razem wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem,  następnie przetrzeć przez metalowe sitko, aby pozbyć się pestek.

Do miseczki dać żelatynę i 2 łyżki  pulpy jeżynowej. Odstawić do napęcznienia na  5 min. , następnie ogrzać mieszaninę w kuchence mikrofalowej  lub w garnuszku do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno zagotować, bo straci właściwości żelujące.

Żelatynę połączyć z pulpą jeżynową, odstawić do przestudzenia.

W misie miksera ubić schłodzoną  śmietankę 30 % z dodatkiem cukru na sztywno. Do zimnej pulpy dodać serek waniliowy, razem połączyć.  Mieszankę zmieszać z bitą śmietaną do uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do lekkiego stężenia.

Spód

100 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych

Do dekoracji– kilka jeżyn, kleksy bitej śmietany

Tortownicę o śr. 23  cm  wyłożyć folią spożywczą, spód oraz rant. Na dnie ułożyć biszkopty, wypełnić całą powierzchnię, przycinają ciastka.

Na spód z biszkoptów wyłożyć 1/3 masy jeżynowej, odstawić na kilka minut do stężenia.

Żelkę wyłożyć na masę. Następnie pozostałą część ptasiego mleczka. Wyrównać wierzch ciasta. Udekorować świeżymi owocami.

Pozostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na  całą noc.

Przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *