Ptasie mleczko ze świeżymi jeżynami z własnego ogródka. Łatwe ciasto bez pieczenia. Spód z biszkoptów, owocowe ptasie mleczko i żelka jeżynowa. Prawdziwy rarytas o lekko kwaskowatym smaku i pięknym kolorze.
Polecam.
Żelka jeżynowa
400 g jeżyn
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka w kolorze czerwonym- truskawkowa, wiśniowa
Do rondelka dać jeżyny i cukier, sok z cytryny, ogrzać do zagotowania. Zestawić, dodać galaretkę w proszku i razem wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez metalowe sitko, aby pozbyć się pestek.
Wlać do formy silikonowej o średnicy 21 cm wyłożonej folią spożywczą, odstawić do lodówki do stężenia.
Jeżynowe ptasie mleczko
400 g jeżyn
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka w kolorze czerwonym- truskawkowa, wiśniowa
2 łyżeczki żelatyny
330 ml śmietanki 30 %
300 g serka waniliowego homogenizowanego
Do rondelka wsypać jeżyny, cukier, dodać sok z cytryny, ogrzać do zagotowania. Zestawić, dodać galaretkę w proszku i razem wymieszać do rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, następnie przetrzeć przez metalowe sitko, aby pozbyć się pestek.
Do miseczki dać żelatynę i 2 łyżki pulpy jeżynowej. Odstawić do napęcznienia na 5 min. , następnie ogrzać mieszaninę w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku do rozpuszczenia żelatyny. Nie wolno zagotować, bo straci właściwości żelujące.
Żelatynę połączyć z pulpą jeżynową, odstawić do przestudzenia.
W misie miksera ubić schłodzoną śmietankę 30 % z dodatkiem cukru na sztywno. Do zimnej pulpy dodać serek waniliowy, razem połączyć. Mieszankę zmieszać z bitą śmietaną do uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do lekkiego stężenia.
Spód
100 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
Do dekoracji– kilka jeżyn, kleksy bitej śmietany
Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć folią spożywczą, spód oraz rant. Na dnie ułożyć biszkopty, wypełnić całą powierzchnię, przycinają ciastka.
Na spód z biszkoptów wyłożyć 1/3 masy jeżynowej, odstawić na kilka minut do stężenia.
Żelkę wyłożyć na masę. Następnie pozostałą część ptasiego mleczka. Wyrównać wierzch ciasta. Udekorować świeżymi owocami.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany.
Smacznego !